Indicele de consum pentru platile anticipate in contul impozitului pe profit
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Ministerul finantelor a a publicat indicele de consum pentru platile anticipate in contul impozitului pe profit anual, acesta fiind stabilit, pentru anul 2014, la nivelul de 102,4%.
Reamintim ca incepand cu data de 1 ianuarie 2013, contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit.
Prin exceptie, contribuabilii societati comerciale bancare – persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor – persoane juridice straine au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial.
De asemenea, nu pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate:
a) organizatiile nonprofit;
b) contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura;
c) persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate în Romania într-o asociere cu sau fara personalitate juridica;
d) persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau în legatura cu proprietati imobiliare situate în Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;
e) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat în Romania cat si în strainatate din asocieri fara personalitate juridica; în acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.
f) persoanele juridice cu sediul social în Romania, înfiintate potrivit legislatiei europene.
Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la începutul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea. Optiunea efectuata este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi. Iesirea din sistemul anual de declarare si plata a impozitului se efectueaza la începutul anului fiscal pentru care se solicita revenirea la sistemul de baza. Contribuabilii comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv. In cazul contribuabililor care utilizeaza un an fiscal diferit de anul calendaristic, obligatia de a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit se face în termen de 30 de zile de la începutul anului fiscal modificat.
Potrivit reglementarilor fiscale in materie de impozit pe profit, contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina platile anticipate trimestriale în suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit, fara a lua în calcul platile anticipate efectuate în acel an.