Home > Uncategorized > Legea nr. 358/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2015

Legea nr. 358/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2015

January 5th, 2016


Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50 din 27 octombrie 2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 817 din 3 noiembrie 2015, cu urmatoarele modificari si completari:

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





1. La articolul I, inaintea punctului 1 se introduce un nou punct, cu urmatorul cuprins:

– La articolul 13 alineatul (2), dupa litera g) se introduce o noua litera, litera g1), cu urmatorul cuprins:

g1) Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;

2. La articolul I, dupa punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmatorul cuprins:

11. La articolul 26, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

(11) Prevederile alin. (1) lit. c) si j) se aplica pentru creantele, altele decat cele asupra clientilor reprezentand sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute, lucrari executate si servicii prestate, inregistrate incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

3. La articolul I, dupa punctul 11 se introduce un nou punct, punctul 111, cu urmatorul cuprins:

111. La articolul 80 alineatul (2), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

4. La articolul I punctul 14, alineatul (9) al articolului 101 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(9) In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii, sumelor reprezentand actualizarea acestora cu indicele de inflatie, stabilite in baza hotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararilor judecatoresti definitive si executorii, impozitul se calculeaza separat fata de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului impozabil, impozitul retinut fiind impozit final. Venitul impozabil din pensii se stabileste prin deducerea din suma totala a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, datorata potrivit legii, si a sumei neimpozabile lunare, stabilita potrivit legislatiei in vigoare la data platii. Impozitul se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii veniturilor respective. Impozitul astfel retinut se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile.

5. La articolul I, dupa punctul 23 se introduce un nou punct, punctul 231, cu urmatorul cuprins:

231. La articolul 168, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(7) In cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii/solde sau diferente de salarii/solde si pensii sau diferente de pensii, cu exceptia sumelor reprezentand actualizarea acestora cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale de sanatate care erau in vigoare in acea perioada. Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate potrivit legii se calculeaza, se retin la data efectuarii platii si se platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.

6. La articolul I, dupa punctul 34 se introduce un nou punct, punctul 341, cu urmatorul cuprins:

341. La articolul 223, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

(4) Persoana fizica sau juridica care realizeaza venituri ca urmare a activitatii desfasurate in Romania in calitate de artist de spectacol sau sportiv, din activitatile artistice si sportive, indiferent daca acestea sunt platite direct artistului sau sportivului ori unei terte parti care actioneaza in numele acelui artist sau sportiv, are obligatia sa calculeze, sa declare si sa plateasca impozit conform regulilor stabilite in titlul II sau IV, dupa caz, daca platitorul de venit se afla intr-un stat strain.

7. La articolul I, dupa punctul 35 se introduc doua noi puncte, punctele 351 si 352, cu urmatorul cuprins:

351. La articolul 224, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, dupa caz. Impozitul nu se calculeaza, nu se retine si nu se plateste la bugetul de stat pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste conditiile prevazute la art. 229 alin. (1) lit. c)

352. La articolul 263, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

f) societati cunoscute in legislatia franceza ca: societe anonyme, societe en commandite par actions, societe a responsabilite limitee, precum si institutiile si intreprinderile publice cu caracter industrial si comercial;

8. La articolul I, dupa punctul 36 se introduc treizeci si doua noi puncte, punctele 361-3632, cu urmatorul cuprins:

361. La articolul 307, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(6) In alte situatii decat cele prevazute la alin. (2)-(5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 316, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, sau persoana nestabilita in Romania, dar inregistrata in Romania conform art. 316, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 275 sau 278. Prin exceptie, persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al unor servicii prevazute la art. 278 alin. (5) lit. h), nu este persoana obligata la plata taxei daca prestatorul aplica unul dintre regimurile speciale prevazute la art. 314 sau 315

362. La articolul 331 alineatul (2), litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;

363. La articolul 331, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:

(7) Pentru livrarea bunurilor prevazute la alin. (2) lit. i)-k) se aplica taxarea inversa numai daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, este mai mare sau egala cu 22.500 lei.

364. La articolul 360, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(6) Competentele, componenta, precum si regulamentul de organizare si functionare ale Comisiei sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.

365. Articolul 361 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Competentele, componenta, precum si regulamentul de organizare si functionare ale comisiilor teritoriale sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice

366. La articolul 362 alineatul (6), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:

e) vanzarea de bere in interiorul antrepozitului fiscal, autorizat exclusiv pentru productia de bere

367. La articolul 402, alineatele (10) si (11) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(10) In cursul deplasarii in regim suspensiv de accize, expeditorul poate modifica destinatia, prin intermediul sistemului informatizat, si poate indica o noua destinatie, care trebuie sa fie una dintre destinatiile prevazute la art. 401 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 ori 3 sau la alin. (3), dupa caz, in conditiile prevazute prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

(11) In cazul deplasarii intracomunitare a produselor energetice in regim suspensiv de accize, pe cale maritima sau pe cai navigabile interioare, catre un destinatar care nu este cunoscut cu siguranta in momentul in care expeditorul inainteaza proiectul de document administrativ electronic prevazut la alin. (2), autoritatea competenta poate autoriza ca expeditorul sa nu includa in documentul in cauza datele privind destinatarul, in conditiile prevazute prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

368. La articolul 403, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Autoritatea competenta a expeditorului poate permite, in conditiile stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F., ca expeditorul sa divizeze o deplasare de produse energetice in regim suspensiv de accize cu conditia sa nu se modifice cantitatea totala de produse accizabile.

369. La articolul 404, alineatele (2) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(2) Modalitatile de confirmare a faptului ca produsele accizabile au ajuns la destinatie si de trimitere a raportului de primire a produselor accizabile de catre destinatarii mentionati la art. 395 alin. (1) sunt prevazute prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

(5) In cazul in care locul de expeditie si cel de destinatie se afla in Romania, primirea produselor accizabile in regim suspensiv de accize se confirma expeditorului potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

3610. La articolul 406 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

b) sa informeze autoritatea competenta a expeditorului inainte de inceperea deplasarii, prin procedura stabilita prin ordin al presedintelui A.N.A.F

3611. La articolul 409, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Situatiile in care sistemul informatizat este considerat indisponibil in Romania, precum si normele si procedurile care trebuie urmate in aceste situatii sunt stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

3612. La articolul 410, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Monitorizarea deplasarilor produselor accizabile in regim suspensiv de accize, care se desfasoara integral pe teritoriul Romaniei, se realizeaza potrivit procedurilor aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F., stabilite pe baza prevederilor art. 402-408.

3613. La articolul 412, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(8) In sensul prezentului articol, neregula inseamna o situatie aparuta in cursul unei deplasari a produselor accizabile in regim suspensiv de accize, diferita de aceea prevazuta la art. 340 alin. (10) si (11), din cauza careia o deplasare sau un segment dintr-o deplasare a unor produse accizabile nu s-a incheiat conform art. 401 alin. (7).

3614. La articolul 432, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Toti operatorii economici cu produse accizabile sunt obligati sa accepte orice control ce permite autoritatii competente prevazute prin ordin al presedintelui A.N.A.F. sa se asigure de corectitudinea operatiunilor cu produse accizabile.

3615. Articolul 434 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Efectuarea formalitatilor vamale de import aferente benzinelor si motorinelor se face prin birourile vamale la frontiera stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

3616. La articolul 435, alineatele (3), (4) si litera a) a alineatului (9) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(3) Operatorii economici care doresc sa distribuie si sa comercializeze angro bauturi alcoolice, tutun prelucrat si produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat si biocombustibili – sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea competenta potrivit prevederilor stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

(4) Operatorii economici care intentioneaza sa comercializeze in sistem en detail produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat si biocombustibili – sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea competenta potrivit prevederilor stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

a) operatorii economici care doresc sa comercializeze tutun brut sau tutun partial prelucrat provenit din operatiuni proprii de import, din achizitii intracomunitare proprii sau din productia interna proprie pot desfasura aceasta activitate numai in baza unei autorizatii eliberate in acest scop de catre autoritatea competenta potrivit prevederilor stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.;

3617. La articolul 455, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(2) Pentru cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, oricaror entitati, altele decat cele de drept public, se stabileste taxa pe cladiri, care se datoreaza de concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe cladiri. In cazul transmiterii ulterioare altor entitati a dreptului de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta asupra cladirii, taxa se datoreaza de persoana care are relatia contractuala cu persoana de drept public.

(4) In cazul cladirilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta ce se refera la perioade mai mari de o luna, taxa pe cladiri se stabileste proportional cu numarul de luni pentru care este constituit dreptul de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta. Pentru fractiunile mai mici de o luna, taxa se calculeaza proportional cu numarul de zile din luna respectiva.

3618. La articolul 455, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:

(41) In cazul cladirilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta ce se refera la perioade mai mici de o luna, taxa pe cladiri se datoreaza proportional cu numarul de zile sau de ore prevazute in contract.

3619. La articolul 455, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:

(51) In cazul in care pentru o cladire proprietate publica sau privata a statului ori a unitatii administrativ-teritoriale se datoreaza impozit pe cladiri, iar in cursul unui an apar situatii care determina datorarea taxei pe cladiri, diferenta de impozit pentru perioada pe care se datoreaza taxa pe cladiri se compenseaza sau se restituie contribuabilului in anul fiscal urmator.

3620. La articolul 457, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) In cazul unei cladiri care are peretii exteriori din materiale diferite, pentru stabilirea valorii impozabile a cladirii se identifica in tabelul prevazut la alin. (2) valoarea impozabila corespunzatoare materialului cu ponderea cea mai mare.

3621. La articolul 458 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta;

3622. La articolul 460, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(6) Valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la 3 ani pe baza unui raport de evaluare a cladirii intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii, depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta.

3623. La articolul 461, alineatele (6), (11) si (12) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(6) In cazul extinderii, imbunatatirii, desfiintarii partiale sau al altor modificari aduse unei cladiri existente, inclusiv schimbarea integrala sau partiala a folosintei, care determina cresterea sau diminuarea valorii impozabile a cladirii cu mai mult de 25%, proprietarul are obligatia sa depuna o noua declaratie de impunere la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data modificarii respective, si datoreaza impozitul pe cladiri determinat in noile conditii incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.

(11) In cazul cladirilor pentru care se datoreaza taxa pe cladiri, in temeiul unui contract de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta care se refera la perioade mai mari de o luna, titularul dreptului de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta are obligatia depunerii unei declaratii la organul fiscal local pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare intrarii in vigoare a contractului.

(12) In cazul cladirilor pentru care se datoreaza taxa pe cladiri, in temeiul unor contracte de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta care se refera la perioade mai mici de o luna, persoana de drept public care transmite dreptul de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare intrarii in vigoare a contractelor, la care anexeaza o situatie centralizatoare a acestor contracte.

3624. La articolul 462, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) In cazul contractelor de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta, care se refera la perioade mai mari de o luna, taxa pe cladiri se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarei luni din perioada de valabilitate a contractului, de catre concesionar, locatar, titularul dreptului de administrare sau de folosinta.

3625. La articolul 462, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:

(6) In cazul contractelor care se refera la perioade mai mici de o luna, persoana juridica de drept public care transmite dreptul de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta colecteaza taxa pe cladiri de la concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinta si o varsa lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarei luni din perioada de valabilitate a contractului.

3626. La articolul 463, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(2) Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, oricaror entitati, altele decat cele de drept public, se stabileste taxa pe teren, care se datoreaza de concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe teren. In cazul transmiterii ulterioare altor entitati a dreptului de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta asupra terenului, taxa se datoreaza de persoana care are relatia contractuala cu persoana de drept public.

(4) In cazul terenurilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta ce se refera la perioade mai mari de o luna, taxa pe teren se stabileste proportional cu numarul de luni pentru care este constituit dreptul de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta. Pentru fractiunile mai mici de o luna, taxa se calculeaza proportional cu numarul de zile din luna respectiva.

3627. La articolul 463, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:

(41) In cazul terenurilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta ce se refera la perioade mai mici de o luna, taxa pe teren se datoreaza proportional cu numarul de zile sau de ore prevazute in contract.

3628. La articolul 463, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:

(51) In cazul in care pentru o suprafata de teren proprietate publica sau privata a statului ori a unitatii administrativ-teritoriale se datoreaza impozit pe teren, iar in cursul unui an apar situatii care determina datorarea taxei pe teren, diferenta de impozit pentru perioada pe care se datoreaza taxa se compenseaza sau se restituie contribuabilului in anul fiscal urmator.

3629. La articolul 465, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:

(21) In cazul unui contribuabil care detine mai multe terenuri situate in intravilanul aceleiasi unitati/subdiviziuni administrativ- teritoriale, suprafata de 400 m2 prevazuta la alin. (2) se calculeaza o singura data, prin insumarea suprafetelor terenurilor, in ordine descrescatoare.

3630. La articolul 466, alineatele (8) si (9) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(8) In cazul terenurilor pentru care se datoreaza taxa pe teren, in temeiul unui contract de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta care se refera la perioade mai mari de o luna, titularul dreptului de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta are obligatia depunerii unei declaratii la organul fiscal local pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare intrarii in vigoare a contractului.

(9) In cazul terenurilor pentru care se datoreaza taxa pe teren, in temeiul unor contracte de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta care se refera la perioade mai mici de o luna, persoana de drept public care transmite dreptul de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare intrarii in vigoare a contractelor, la care anexeaza o situatie centralizatoare a acestor contracte.

3631. La articolul 467, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) In cazul contractelor de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta, care se refera la perioade mai mari de o luna, taxa pe teren se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarei luni din perioada de valabilitate a contractului, de catre concesionar, locatar, titularul dreptului de administrare sau de folosinta.

3632. La articolul 467, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:

(6) In cazul contractelor care se refera la perioade mai mici de o luna, persoana juridica de drept public care transmite dreptul de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta colecteaza taxa pe teren de la concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinta si o varsa lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarei luni din perioada de valabilitate a contractului.



Google analytics