Majorarea capitalului social prin aporturi in natura
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
INTREBARE:
In cazul majorarii capitalului social prin aporturi in natura, cine are competenta stabilirii valorii de aport a bunurilor aduse in societate de catre asociati?
RASPUNS:
Baza legala a operatiunii descrise mai sus o reprezinta dispozitiile art. 16 alin. (2), art. 21 alin. (2) si art. 36 alin . (1) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
Atat la constituirea, cat si la majorarea capitalului social, alaturi de numerar (obligatoriu de adus la constituire) asociatii pot aduce si bunuri, acestea imbracand forma aporturilor in natura.
Aporturile in natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic. Ele sunt admise la toate formele de societate si sunt varsate prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare. Potrivit art 36 alin 1), unul sau mai multi experti din lista expertilor autorizati, desemnat/desemnati de catre judecatorul delegat va/vor intocmi un raport cuprinzand descrierea si modul de evaluare a fiecarui bun aportat si va/vor evidentia daca valoarea acestuia corespunde numarului si valorii actiunilor acordate in schimb, precum si alte elemente indicate de judecatorul-delegat.
De asemenea, conform art 21 alin (2) din Legea 31/1990, aporturile in natura trebuie acoperite integral la subscriere.
In concluzie, stabilirea valorii de aport a bunurilor aduse in societate cu ocazia majorarii capitalului social se realizeaza de unul sau mai multi experti din lista expertilor autorizati, desemnat/desemnati de catre judecatorul delegate, pe baza unui raport.
Referinte legislative:
art. 16 alin. (2) Legea nr. 31/1990, art. 21 alin. (2) Legea nr. 31/1990, art. 36 alin . (1) Legea nr. 31/1990