Home > Uncategorized > Modificari importante in declaratia 394

Modificari importante in declaratia 394
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

Conditiile de declarare in declaratia 394 au fost modificate de Ordinul Nr. 1992 din 27-Decembrie-2012 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA

 

Modificarea se datoreaza sistemului de TVA la incasare, valabil de la inceputul anului 2013, care isi pune amprenta in ceea ce priveste declararea livrarilor / prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national.

 

Asadar, pana la data modificarilor, declararea punea accent pe exigibilitatea taxei, respectiv:

– “… Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI al Codului fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare “;

– “… Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa” si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare…”

– “… Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa” si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare. …”

 

Regula a fost schimbata, pastrarea ei ar fi dus poate la diferente impresionante in materie de declarare, motiv pentru care, pe langa adaugarea operatiunilor specifice sistemului la TVA la incasare au fost eliminate prevederile cu privire la exigibilitatea taxei.

 

In aceste conditii, noile reglementari prevad:

“”1. Declaratia se completează si se depune de către:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in România conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, denumită in continuare Codul fiscal, si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) si (7) din Codul fiscal pentru operatiuni impozabile in România conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota prevăzută de lege. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabilă pentru care, conform titlului VI din Codul fiscal, este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplică sistemul TVA la incasare.
Declaratia trebuie să contină toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisă mentiunea «taxare inversă» sau «TVA la incasare».
Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare;
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in România conform art. 153 din Codul fiscal, care realizează in România, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in România, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevăzută de lege.
Declaratia trebuie să contină toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisă mentiunea «taxare inversă» sau «TVA la incasare».
Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.

 

Sursa: Ordin Nr. 1992 din 27-Decembrie-2012 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVAGoogle analytics