Modificari impozit pe venit: anul 2013 are doua perioade fiscale pentru veniturile realizate din activitati agricole
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Un ordin publicat luni de ANAF (3883 / 2013 – M. Of. nr. 2 din 06 Ianuarie 2014) a modificat continutul unor formulare fiscale, printre care formularul 200. Potrivit modificarilor, se includ doua noi categorii de venituri, respectiv veniturile realizate din piscicultura si silvicultura.
Modificari importante au fost aduse in cazul activitatilor agricole pentru care venitul net se determina in sistem real.
Se delimiteaza doua perioade fiscale pentru anul 2013, respectiv cea dinainte si cea de dupa data de 1 februarie 2013
Venituri din activitati agricole realizate intre 1 ianuarie 2013 si 1 februarie 2013
Pentru veniturile din activitati agricole realizate pana la data de 1 februarie 2013, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare la data realizarii acestora.
Contribuabilii care au realizat venituri din activitati agricole in sistem real incepand cu 1 ianuarie 2013 si pentru care, incepand cu data de 1 februarie 2013, se impun pe baza normelor de venit declara distinct, in formular, venitul net anual realizat intre 1 ianuarie 2013 si 1 februarie 2013.
Important! Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care au realizat venituri din activitati agricole cu impunere finala, intre 1 ianuarie 2013 si 1 februarie 2013, din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata ori luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare.
Venituri din activitati agricole realizate incepand cu data de 1 februarie 2013
Incepand cu data de 1 februarie 2013, veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Veniturile din activitati agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente» de la titlul III «Impozitul pe venit» din Codul fiscal, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.”
Astfel, au fost eliminate prevederile potrivit carora se impunea determinarea veniturilor in sistem real pentru
– venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
– venituri din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
– venituri din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.
In ceea ce priveste persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, acestea completeaza declaratia avand in vedere venitul net distribuit, care le revine din asociere.