Home > Uncategorized > Modificari privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice

Modificari privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice

January 3rd, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Ministerul Finantelor Publice a modificat Ordinul nr. 1393 din 22/08/2006 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice si a modelului si continutului formularelor “Decizie de impunere din oficiu“.

Pe langa modificarea formularului “Decizie de impunere din Oficiu” si a specificatiilor privind Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului “Decizie de impunere din oficiu”, a fost introdusa o noua prevedere potrivit careia: “Decizia de impunere din oficiu se desfiinteaza in cazul in care contribuabilul depune declaratia fiscala pentru obligatiile fiscale ce au format obiectul impunerii din oficiu, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere din oficiu.

Reamintim constribuabililor ca potrivit procedurii din 22/08/2006 privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice, organul fiscal competent are dreptul de a stabili din oficiu impozitul pe venitul net anual impozabil, pe fiecare sursa si categorie de venit, in situatia in care contribuabilul nu depune declaratia de venit la termenul prevazut de lege.

Stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea contribuabilului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale.

Impunerea din oficiu a obligatiilor fiscale se face prin estimarea bazei de impunere. Estimarea consta in identificarea acelor elemente care sunt cele mai apropiate situatiei de fapt fiscale, urmarindu-se stabilirea unei baze de impunere estimata cat mai apropiata de cea reala.La estimarea bazei de impunere se vor avea in vedere toate documentele si informatiile relevante pentru impunere aflate la dispozitia organului fiscal, primite de la alte organe fiscale, de la platitorii de venit sau direct de la contribuabili, precum si din alte surse, cum ar fi:
a) documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul in curs sau anii anteriori, dupa caz:
a.1) declaratii fiscale:
a.1.1) declaratii estimative;
a.1.2) declaratii speciale sau declaratii de venit global din anii precedenti;
a.1.3) contracte de inchiriere/subinchiriere/arendare;
a.1.4) declaratii informative depuse de platitorii de venituri;
a.1.5) declaratii privind venitul estimat pentru asociatiile fara personalitate juridica;
a.1.6) declaratii anuale de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica;
a.1.7) declaratie privind veniturile din strainatate;
a.2) rapoarte de inspectie fiscala;
b) informatii despre contribuabilii cu activitati si conditii de desfasurare a activitatii similare.


Not Found

The requested URL was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Baza de impozitare va fi ajustata in functie de rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica pentru perioada dintre data de 31 decembrie a anului la care se refera datele detinute si data de 31 decembrie a anului fiscal in care se face impunerea din oficiu.

Pe baza constatarilor facute, organul fiscal stabileste, conform legii, venitul net anual impozabil sau castigul anual, dupa caz.

Venitul/castigul obtinut din strainatate de persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania se stabileste pe fiecare sursa si categorie de venit.

In situatia in care nu exista informatii la dispozitia organului fiscal, contribuabilul in cauza va fi supus de indata unei inspectii fiscale.

Rezultatul constatarilor efectuate in scopul estimarii bazei de impunere se va consemna intr-un referat privind estimarea bazei de impunere.

Pe baza datelor din referatul privind estimarea bazei de impunere, organul fiscal competent calculeaza impozitul pe venitul net anual impozabil sau castigul net, dupa caz, si emite o decizie de impunere din oficiu pentru fiecare sursa de venit.

Calculul impozitului datorat se face de organul fiscal prin aplicarea cotelor de impunere prevazute de legislatia in vigoare pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu. In situatia in care impozitul rezultat este mai mic decat platile anticipate, impozitul se stabileste din oficiu la nivelul acestora.

Sursa:

Ordinul nr. 2030/2013 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.393/2006 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice si a modelului si continutului formularelor “Decizie de impunere din oficiu”

Ordin nr. 1393 din 22/08/2006 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice si a modelului si continutului formularelor “Decizie de impunere din oficiu



Google analytics