Home > Uncategorized > Noi conditii pentru operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei

Noi conditii pentru operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei

January 15th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei trebuie sa indeplineasca noi conditii, incepand cu data de astazi. Sursa modificarilor o reprezinta doua ordine, unul (Ordinul nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei) publicat in 16.12.2013, cu intrare in vigoare in 30 zile de la data publicarii, iar celalalt (Ordinul nr. 8/2014 pentru modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei) publicat ieri, care il modifica insa pe primul si care intra in vigoare la aceeasi data.

La comercializarea produselor de panificatie neambalate pe teritoriul Romaniei, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:
– denumirea produselor;
– denumirea furnizorului;
– cantitatea neta/bucata;
– pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
– pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg;
– ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare. Informarea se poate face prin inscrierea pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma – comunicare verbala -, fara risc de confuzie.

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Produsele de panificatie ambalate trebuie sa prezinte prin etichetare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:
– denumirea sub care se vinde produsul;
– lista cuprinzand ingredientele;
– cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente conform prevederilor art. 8 din Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
– cantitatea neta;
– data durabilitatii minimale;
– conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
– denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana;
– locul de origine sau de provenienta, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau la provenienta reala a produsului;
– instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare;
– o mentiune care sa permita indicarea lotului; se excepteaza cazul in care data durabilitatii minimale este indicata prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii, in aceasta ordine;
– ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.”

La comercializarea produselor de panificatie ambalate, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente:
– denumirea sub care se vinde produsul;
– denumirea furnizorului;
– cantitatea neta/bucata;
– pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
– pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg.

Produsele de panificatie se comercializeaza in unitati autorizate pentru comercializarea produselor alimentare, cu respectarea conditiilor igienico-sanitare prevazute de legislatia in vigoare. In cazul magazinelor generale, produsele de panificatie se comercializeaza in zone special amenajate astfel incat sa nu intre in contact cu alte produse.”


Categories: Uncategorized
Tags:


Google analytics