Home > Uncategorized > Noi reguli pentru microintreprinderi in 2014. Ce societati sunt vizate?

Noi reguli pentru microintreprinderi in 2014. Ce societati sunt vizate?

January 15th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Anul 2014 aduce noi reguli pentru microintreprinderi, existand modificari fata de prevederile specifice valabile pana la sfarsitul anului recent incheiat, vizand in acest sens o anumita categorie de societati comerciale.

Cea mai mare modificare vizeaza societatile care desfasoara activitati de natura consultantei si managementului, in sensul in care se califica pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, cu conditia ca aceste venituri sa nu depaseasca 20% din veniturile totale. Pana la 1 Ianuarie 2014, realizarea de activitati de natura consultantei si managementului nu permitea incadrarea unei societati in categoria platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Important. Aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor este obligatorie, prin urmare, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care indeplinesc, la data de 31.12.2013, conditiile prevazute mai jos vor comunica organelor fiscale teritoriale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Termenul limita pentru modificarea formei de impunere este 31 ianuarie 2014. Modificarea se realizeaza prin formularul 010 – Declaratie de inregistrare fiscala/ declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica

Definitia microintreprinderilor data de Codul fiscal: persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
1. realizeaza venituri, altele decat cele din domeniul bancar, din domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii sau activitati de natura jocurilor de noroc.
2. realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale (aceasta prevedere este valabila incepand cu 1 Ianuarie 2014);
3. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
4. capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
5. nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila, venituri enumerate mai jos, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar. Pentru sfarsitul anului 2013, cursul stabilit de BNR este de de 4,4847 lei/euro.

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


O societate nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia referitoare la detinerea capitalului social este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului. Exceptie face persoana juridica romana nou-infiintata care, incepand cu data inregistrarii in registrul comertului, intentioneaza sa desfasoare activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, expluzand persoanele juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii sau activitati de natura jocurilor de noroc. O a doua exceptie este aplicabila pentru persoana juridica romana nou-infiintata care, la data nregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social reprezentand cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, optiunea fiind definitiva.

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in prezentul articol, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii;
e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
h) veniturile din diferente de curs valutar;
i) veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

Pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila determinata potrivit alin. (1) se adauga urmatoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
b) in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.

Reamintim ca impozitul pe venitul microintreprinderilor este de 3%, aplicat asupra bazei de impozitare a carei componenta a fost mai sus expusa.



Google analytics