Home > Fiscalitate, Impozite si taxe locale, Noul Cod Fiscal, Noutati legislative > Noul cod fiscal: schimbari majore privind data de la care se datoreaza / inceteaza sa se mai datoreze impozitul pe cladiri

Noul cod fiscal: schimbari majore privind data de la care se datoreaza / inceteaza sa se mai datoreze impozitul pe cladiri

January 19th, 2016


Noul cod fiscal aduce modificari semnificative in ceea ce priveste data de la care se datoreaza / inceteaza sa se mai datoreze impozitul pe cladiri, noile prevederi fiind mult diferite de prevederile vechiului cod fiscal - iata mai jos o sumarizare a noilor prevederi.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Noul cod fiscal aduce modificari semnificative in ceea ce priveste data de la care se datoreaza / inceteaza sa se mai datoreze impozitul pe cladiri, noile prevederi fiind mult diferite de prevederile vechiului cod fiscal – iata mai jos o sumarizare a noilor prevederi.

Regula generala: potrivit noilor prevederi impozitul se datoreaza pentru intregul an de catre persoana care l-a avut in proprietate la 31 decembrie anul anterior (modificare semnificativa).

Potrivit art. 461 alin (1) din Noul cod fiscal, “Impozitul pe cladiri este datorat pentru intregul an fiscal de persoana care are in proprietate cladirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.”

In cazul dobandirii sau construirii unei cladiri in cursul anului, dobandirea sau constructia se declara tot in termen de 30 zile, dar impozitul se datoreaza incepand cu data de 1 Ianuarie a anului urmator.

Art. 254 alin (2) “In cazul dobandirii sau construirii unei cladiri in cursul anului, proprietarul acesteia are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data dobandirii si datoreaza impozit pe cladiri incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.” In comparatie, vechiul cod fiscal prevedea, la art. 254 , alin (1): “In cazul unei cladiri care a fost dobandita sau construita de o persoana in cursul anului, impozitul pe cladire se datoreaza de catre persoana respectiva cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care cladirea a fost dobandita sau construita.”

Ce inseamna data dobandirii pentru cladirile nou construite

Art. 254 alin (3) Pentru cladirile nou-construite, data dobandirii cladirii se considera dupa cum urmeaza:
a) pentru cladirile executate integral inainte de expirarea termenului prevazut in autorizatia de construire, data intocmirii procesului-verbal de receptie, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data terminarii efective a lucrarilor;
b) pentru cladirile executate integral la termenul prevazut in autorizatia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea intocmirii procesului-verbal de receptie in termenul prevazut de lege;
c) pentru cladirile ale caror lucrari de constructii nu au fost finalizate la termenul prevazut in autorizatia de construire si pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilitatii autorizatiei, in conditiile legii, la data expirarii acestui termen si numai pentru suprafata construita desfasurata care are elementele structurale de baza ale unei cladiri, in speta pereti si acoperis. Procesul-verbal de receptie se intocmeste la data expirarii termenului prevazut in autorizatia de construire, consemnandu-se stadiul lucrarilor, precum si suprafata construita desfasurata in raport cu care se stabileste impozitul pe cladiri.

In cazul in care cladirea se instraineaza, impozitul se va datora de fostul proprietar pana la sfarsitul anului.

Art. 254 alin (5) In cazul in care dreptul de proprietate asupra unei cladiri este transmis in cursul unui an fiscal, impozitul va fi datorat de persoana care detine dreptul de proprietate asupra cladirii la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior anului in care se instraineaza.

In cazul extinderii, imbunatatirii, desfiintarii partiale sau al altor modificari aduse unei cladiri existente impozitul se datoreaza incepand cu data de 1 Ianuarie a anului urmator.

Art. 254 alin (6) In cazul extinderii, imbunatatirii, desfiintarii partiale sau al altor modificari aduse unei cladiri existente, inclusiv schimbarea integrala sau partiala a folosintei, care determina cresterea sau diminuarea valorii impozabile a cladirii cu mai mult de 25%, proprietarul are obligatia sa depuna o noua declaratie de impunere la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data modificarii respective, si datoreaza impozitul pe cladiri determinat in noile conditii incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.

In cazul desfiintarii unei cladiri, impozitul inceteaza a se mai datora incepand cu data de 1 Ianuarie anul urmator.

Art. 254 alin (7) In cazul desfiintarii unei cladiri, proprietarul are obligatia sa depuna o noua declaratie de impunere la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data demolarii sau distrugerii si inceteaza sa datoreze impozitul incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator, inclusiv in cazul cladirilor pentru care nu s-a eliberat autorizatie de desfiintare.

Modificarea elementelor care impun modificarea impozitului: data aplicarii noului impozit

Art. 254 alin (8) Daca incadrarea cladirii in functie de rangul localitatii si zona se modifica in cursul unui an sau in cursul anului intervine un eveniment care conduce la modificarea impozitului pe cladiri, impozitul se calculeaza conform noii situatii incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.



Google analytics