Home > Uncategorized > Operatiunea de leaseback in cazul unui leasing financiar

Operatiunea de leaseback in cazul unui leasing financiar

November 5th, 2013



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





INTREBARE:
Care este rationamentul contabil si fiscal al operatiunii de leaseback pentru un bun detinut de societate pe baza unui contract de leasing financiar?

RASPUNS:
Temeiul legal al acestei situatii este dat de dispozitiile pct. 102 a) OMFP 3055/2009, art. 128 alin. (1) Codul Fiscal, art. 1341 alin. (1) si (6) Codul Fiscal si art. 1342 alin. (1).

Conform pct. 102 a) OMFP 3055/2009, o tranzactie de vânzare a unui activ pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza in functie de clauzele contractului de leasing.
In situatia de fata, tranzactia de vânzare si inchiriere a bunului are ca rezultat un leasing financiar. Aceasta tranzactie reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul având rol de garantie. In acest caz, entitatea beneficiara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate operatiunea de vânzare a activului, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul ramâne inregistrat in continuare la valoarea existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.
Operatiunea de finantare va fi evidentiata prin articolul contabil:
512 Conturi curente la banci = 167 Alte imprumuturi si datorii asimilate
Din punctul de vedere al regimului taxei pe valoarea adaugata, au loc doua operatiuni distincte, respectiv livrarea bunului, efectuata de locatar, si operatiunea de leasing, efectuata de locator. Potrivit art. 1341 alin. (1) Codul Fiscal, livrarea bunului conduce la faptul generator si, implicit la exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata.

In concluzie, societatea nu va recunoaste in contabilitate operatia de vanzare a bunului, ci doar pe cea de finantare, taxa pe valoarea adaugata fiind insa evidentiata cu ocazia livrarii bunului potrivit legii.

Referinte legislative: pct. 102 a) OMFP 3055/2009, art. 128 alin. (1) Codul Fiscal, art. 1341 alin. (1) Codul Fiscal, art. 1341 (6) Codul Fiscal, art. 1342 alin. (1) Codul Fiscal



Google analytics