Home > Uncategorized > Ordonanta care a introdus sistemul de “TVA la incasare” a fost aprobata cu modificari

Ordonanta care a introdus sistemul de “TVA la incasare” a fost aprobata cu modificari

November 19th, 2012 Adauga un comentariu Comentarii



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





La mai putin de trei luni de la introducerea sistemului de TVA la incasare si inainte de intrarea in vigoare a prevederilor specifice, Parlamentul emite legea de aprobare a ordonantei de urgenta emisa cu acest scop insa, cu modificari.

Modificarile aduse de legea de aprobare a ordonantei 15/2012 sunt:

Referitor la decontarea facturilor in numerar

Potrivit Ordonantei, aplicarea sistemului de TVA la incasare era limitat in cazul in care decontarea se facea in numerar. In aceste situatii, puteau aparea neplaceri in cazul in care partenerii conveneau decontarea sumelor prin banca, la un termen ulterior, dar decontarea se facea, in cele din urma, in numerar.

Noul act normativ aduce modificari si precizeaza ca in cazul in care factura este incasata in numerar ulterior emiterii, nu se vor aplica regulile generale privind exigibilitatea ci regulile specifice privind TVA la incasare.

Adaugarea acestei precizari este foarte importanta in contextul aplicarii sistemului TVA la incasare, avand in vedere neplacerile potentiale aparute in astfel de cazuri.

Exemplu:
Pentru o valoarea facturata de 124 lei (100 lei baza + 24 lei TVA), pentru care partenerii au decis decontarea prin banca, urma sa se aplice sistemul TVA la incasare.
Emitentul, urma a-si colecta TVA-ul la data incasarii, in limita celor 90 zile impuse de actul normativ.
Totusi, la termenul scadent (peste 60 zile), partenerul propune plata in numerar.
In aceste conditii, emitentul facturii avea urmatoarele optiuni:
– sa refuze incasare sumei si sa solicite plata acesteia prin banca, pentru a-si pastra dreptul de aplicare a sistemului “TVA la incasare” fara a suferi penalitati (si cine isi permite sa refuze incasarea?).
– sa accepte suma, caz in care era obligat sa aplice regulile standard privind colectarea TVA. In acest din urma caz, TVA era exigibila la data emiterii facturii, adica in urma cu 60 zile, contribuabilul urmand a datora penalitati pentru perioada cuprinsa intre data la care era era exigibila suma si data la care se incaseaza (evident, este vorba de perioadele fiscale aferente celor doua date).

In noua reglementare, se admite ca decontarea in numerar sa nu limiteze aplicarea sistemului de TVA la incasare.
Prin urmare, se permite contribuabililor sa nu plateasca penalitati de intarziere sau dobanzi pentru neachitarea la timp a taxei, avand in vedere ca, in mod obisnuit, la plata prin numerar exigibilitatea TVA se muta la emiterea facturii.

Modificari importante sunt evidentiate si in ceea ce priveste contribuabilii care au fost inregistrati din oficiu pentru a aplica sistemul TVA la incasare pentru ca, desi aveau obligatia sa aplice acest sistem, nu au depus la timp notificarea din care sa rezulte ca cifra lor de afaceri este sub plafonul de 2.250.000 lei.

In cazul acestora, in perioada a cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se aplica regulile privind TVA la incasare, si nu regulile generale, cum era prevazut in versiunea initiala.

In oglinda, in cazul contribuabililor scosi din oficiu din sistemul TVA la incasare, pentru achizitiile efectuate in perioada a cuprinsa intre data la care aveau obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data la care au fost efectiv scosi din sistem, se vor aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA si nu regulile specifice care caracterizeaza TVA la incasare.

Sursa: Lege 208 din 13 Noiembrie 2012 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal



Google analytics