Home > Contributii sociale, Fiscalitate > Pentru baza de calcul a contributiilor sociale in cazul contractelor cu timp partial s-ar putea impune un prag minim

Pentru baza de calcul a contributiilor sociale in cazul contractelor cu timp partial s-ar putea impune un prag minim

May 9th, 2017


Pentru contractele de munca cu timp partial, angajatorii ar urma sa fie obligati sa achite contributii sociale raportate la o baza minima, respectiv salariul minim brut pe tara.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Pentru contractele de munca cu timp partial, angajatorii ar urma sa fie obligati sa achite contributii sociale raportate la o baza minima, respectiv salariul minim brut pe tara. Cu alte cuvinte, in cazul in care un salariat angajat in baza unui contract de munca cu timp partial ar avea un salariu mai mic decat salariul minim pe economie, angajatorul ar urma sa datoreze contributii sociale raportate la acest din urma prag (salariul minim pe economie care in prezent este de 1.450 lei). Astfel, in cazul in care un salariat este angajat cu norma intreaza si are salariul la nivelul salariului minim pe economie (1450 lei) iar un alt salariat este angajat cu norma partiala (4 ore / zi, respectiv un salariu de 725 lei / luna), angajatorul va datora, pentru ambii salariati, aceleasi contributii sociale.

Este vorba numai despre contributiile sociale datorate de catre angajatori, nu si despre contributiile sociale retinute de la salariati.

Conditia suplimentara pentru aplicarea acestei masuri este ca salariatul in cauza sa nu fie angajat in alta parte.

Masura ar fi rezultatul punerii in aplicare a programului de convergenta (descarca fisier .pdf de pe mfinante.ro), in care se propun masuri de crestere a veniturilor bugetare si ar urma sa fie aplicata de la 1 Iunie 2017.

In programul amintit se prevede “Introducerea obligatiei de plata de la data de 1 iunie 2017 a contributiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru salariatii cu timp partial de munca cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1.450 de lei si care nu desfasoara in acelasi timp si o activitate salariala cu norma intreaga (impact estimat la 620 de milioane de lei in 2017 si 1.330 milioane de lei in 2018)”

Potrivit acestul program, masura ar urma sa fie implementata de la 1 Iunie, numai ca ministrul finantelor, citat de HotNews.ro, a precizat ca acest termen nu este realist, mentionand data de 1 Iulie ca fiind cea de la care s-ar putea implementa.

Masura ar putea fi o alta de natura a aduce mai multi bani la buget. Potrivit ministrului finantelor, rapoartele de la ITM arata ce exista circa 360.000 de contracte de munca cu timp partial ca sursa unica de venit si alte 360.000 de contracte cu salariul minim pe economie, dar pentru care nivelul salariului achitat salariatului nu este de circa 700 lei (se taie ore, se ponteaza mai putin, etc).

Pe de alta parte in ceea ce-l priveste pe angajator va suferi costuri suplimentare cu salariile, dar ar fi incurajat sa angajeze cu norma intreaga, iar in ceea ce-l priveste pe salariat, acestuia i-ar fi platita drept contributie la pensie o suma mai mare.



Google analytics