Home > Uncategorized > Precizari privind CASS pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor

Precizari privind CASS pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor

October 3rd, 2013



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Au calitatea de contribuabil la sistemul public de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Reguli de calcul
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de retinere la sursa a impozitului, este:
– diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut,
– diferenta dintre totalul veniturilor încasate si cheltuielile efectuate în scopul
– valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului

Limite
Baza de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Atentie
Persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, în 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Exceptii
– persoanele care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole si
– persoanele care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate în locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsa între una si 5 camere inclusiv, stabilite pe baza de norma anuala de venit sau care opteaza pentru determinarea venitului în sistem real, precum si pentru cei care închiriaza în scop turistic, în cursul anului, un numar mai mare de 5 camere de închiriat în locuinte proprietate personala.

Plata se efectueaza în doua rate egale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

In ceea ce priveste recalcularea venitului realizat din cedarea folosintei bunurilor, organul fiscal competent are obligatia determinarii, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, a venitului anual realizat, suma de venituri nete anuale, în vederea aplicarii prevederilor referitoare la verificarea încadrarii în plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate prevazuta la titlul IX2 – «Contributii sociale obligatorii». Cap II Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, din asocieri fara personalitate juridica, precum si din cedarea folosintei bunurilor”

Sursa: Ordonanta de urgenta nr. 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative



Google analytics