Home > Studii de caz > Procedura si documente pentru efectuarea unei lucrari in Romania de catre o firma din strainatate

Procedura si documente pentru efectuarea unei lucrari in Romania de catre o firma din strainatate

July 7th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





 

Intrebare:

 

O firma din strainatate are de efectuat o lucrare in Romania pe durata determinata.In acest scop doreste sa angajeze forta de munca din Romania si sa faca salarizarea in tara respectiva.Este posibil?Daca da,care este procedura si ce documente sunt necesare?

 

Raspuns:

 

Conform art.8 alin.(1) si (2) Cod fiscal, sediul permanent este un loc prin care se desfasoare integral sau partial activitatea unui nerezident.

Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursala, birou, fabrica, magazine, atelier, precum si locul in care continua sa se desfasoare o activitate cu activele si pasivele unei persoane juridice romane care intra intr-un process de reorganizare.

 

In cazul de mai sus, o persoana juridica nerezidenta desfasoara activitate in Romania pe o durata determinata. Intelegem ca domeniul de activitate desfasurata se incadreaza in cod CAEN 2562, deci nu presupune un santier de constructii, proiect de constructie, conform art.8 alin.(3) Cod fiscal.

 

Din pacate nu avem informatii suficiente despre tipul activitatii desfasurate si perioada de timp in care persoana juridical nerezidenta va desfasura aceasta activitate pentru a o putea incadra exact din punct de vedere fiscal.

 

Persoana juridica nerezidenta intentioneaza sa angajeze forta de munca din Romania pentru desfasurarea activitatii pe teritoriul national.

 

Angajarea salariatilor nu poate fi posibila decat daca respectiva persoana juridica nerezidenta este inregistrata atat juridic , cat si fiscal la organele si institutiile in drept.

 

Astfel, va trebui sa se inregistreze juridic la ONRC (Registrul comertului), dupa care se va inregistrafisca la autoritatea fiscala de care apartine. Isi va declara obligatiile fiscal, inclusive cele cu privire la obligatiile salariale, prin completarea si depunerea vectorului fiscal – D010.

 

Va respecta prevederile Codului fiscal cu privire la impozitele si taxele salariale (retinere, declarare si plata), precum si la toate celelalte taxe si impozite cu privire la impozitul pe profit, TVA.

 

Autor: Adrian Benta

 



Google analytics