Home > Uncategorized > Proiect de ordin pentru aprobarea sistemului simplificat de contabilitate

Proiect de ordin pentru aprobarea sistemului simplificat de contabilitate




Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Societatile comerciale aplica in prezent, indiferent de marime si de forma de proprietate, Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ca urmare a modificarii si completarii Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2011 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 si pentru modificarea altor acte normative incidente, persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.

Potrivit sistemului simplificat de contabilitate, persoanele care se incadreaza in aceste criterii de marime intocmesc situatii financiare anuale compuse din bilant simplificat si cont de profit si pierdere simplificat.

Criteriile de marime referitoare la cifra de afaceri neta si totalul activelor trebuie indeplinite cumulativ.

Persoanele care indeplinesc cele doua criterii marime, dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sub aspectul organizarii si conducerii contabilitatii, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2011, in cazul persoanelor care opteaza pentru sistemul simplificat de contabilitate, contabilitatea poate fi organizata si condusa astfel:
– in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilulsef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie; sau pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania; sau
– pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare.

Ulterior constatarii depasirii limitelor oricaruia dintre cele doua criterii de marime, persoanele care au utilizat optiunea referitoare la sistemul simplificat de contabilitate si la care contabilitatea a fost organizata si condusa pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare au obligatia ca pana la sfarsitul exercitiului financiar urmator celui pentru care s-a constatat depasirea criteriilor, sa ia masurile necesare in vederea respectarii prevederilor legale cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii, astfel incat situatiile financiare anuale sa fie intocmite cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile.

Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat, de catre Directia de Legislatie si Reglementari Contabile, un proiectul de Ordin pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate.



Google analytics