Home > Uncategorized > Recuperarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate

Recuperarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate

May 16th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Incepand cu anul 2011 a fost eliminata posibilitatea recuperarii sumelor reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor din contributiile datorate pentru lunile urmatoare.

In prezent, singura modalitate de recuperare a sumelor reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate in luna respectiva este din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

In acest sens, art. 38 alin. (2) din OUG 158/2005 stabileste ca sumele reprezentand indemnizatii platite de catre
angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate.

Daca in privinta modalitatii recuperarii acestor sume, lucrurile au fost clare inca de la inceput nu acelasi lucru putem spune despre termenul de prescriptie in care restituirea poate fi solicitata. Astfel, in OUG nr. 158/2005 nu este prevazut un termen in care angajatorul poate sa solicite rambursarea acestor sume.

Casele teritoriale de asigurari sociale de sanatate, in mare parte, au considerat ca angajatorii pot solicita restituirea indemnizatiilor suportate din FNUASS care depasesc suma contributiilor datorate in luna respectiva in termenul de 90 de zile stabilit de  art. 40 din OUG nr. 158/2005 alicabile potrivit caruia „Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite.”

Aceasta opinie este neintemeiata intrucat in acceptiunea OUG nr. 158/2005 angajatorul nu are calitatea de beneficiar. Beneficiarul este persoana caruia i se acorda un drept de asigurari sociale de sanatate, in situatia expusa, salariatul.

Asadar, art. 40 din OUG nr. 158/2005 stabileste termenul in care beneficiarul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate(salariatul) poate sa solicite aceste indemnizatii de la platitor.

Opinia caselor teritoriale de sanatate a fost contrazisa de instantele de judecata care au hotarat ca indemnizatiile suportate din FNUASS care depasesc suma contributiilor datorate in luna respectiva pot fi solicitate de angajatori,  nu in termenul de 90 de zile, ci in termenul general de prescriptie, dand astfel dreptate angajatorilor. Drept urmare, angajatorii care au actionat casele de sanatate in judecata au avut de castigat.

Recent, Ministerul Sanatatii a publicat un proiect de act normativ de modificare a OUG nr. 158/2005 privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Proiectul prevede printre altele si modificarea art. 40 in asa fel incat angajatorii sa poata solicita restituirea indemnizatiilor in termen de 90 de zile. In nota de fundamentare a proiectului de act  normativ modificarea este  fundamentata de Ministerul Sanatatii pe o mai bună interpretare a dispozițiilor art. 40 având în vedere sentințele definitive și irevocabile date de către instanțele judecătorești care au interpretat că angajatorii  nu trebuie să se încadreze în termenul de 90 de zile prevăzut de actul normativ.

In ceea ce priveste data de la care incepe sa curga termenul, proiectul prevede ca termenul va incepe sa curga de la data la care angajatorul era in drept sa solicite restituirea indemnizatiilor. Aceasta prevedere, la acest moment in stadiu de proiect, va ridica probleme serioase daca va deveni act normativ intrucat va fi dificil de stabilit care este momentul de la care termenul de 90 de zile incepe sa curga, respectiv care este data la care angajatorul era in drept sa solicite restituirea indemnizatiilor.

Autor: Irina Dumitrescu



Google analytics