Home > Contributii sociale, Fiscalitate, Impozit pe venit > Salariul de baza minim brut pe tara ar putea creste de la 1 februarie

Salariul de baza minim brut pe tara ar putea creste de la 1 februarie

January 6th, 2017


Salariul de baza minim brut pe tara ar putea creste, de la 1 februarie, arata un proiect de hotarare initial de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), publicat ieri pe site-ul propriu.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Salariul de baza minim brut pe tara ar putea creste, de la 1 februarie, arata un proiect de hotarare initial de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), publicat ieri pe site-ul propriu.

Vezi aici pagina MMFPSPV cu proiectul de act normativ.

Potrivit proiectului, noua valoare a salariului de baza minim brut pe tara ar urma sa fie majorata cu 200 lei, ajungand astfel la 1.450 lei.

Reamintim ca incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut în prezentul proiect de hotarare de Guvern constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 lei la 2.000 lei, fiind distincta de cea prevazuta de Codul muncii. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de catre inspectorii de munca.

Impactul asupra veniturilor salariatilor
Salariatii incadrati in munca al caror venit salarial este la nivelul salariului de baza minim brut pe tara vor simti o crestere a salariului de 140 lei, noul salariu urmand a fi cuprins intre 1065 lei (fata de 925 lei), pentru nivelul minim al deducerii personale si 1145 lei (fata de 1005 lei), pentru nivelul maxim al deducerii personale.

Impactul asupra costurilor angajatorilor
Angajatorii vor resimti o crestere de 200 lei (aferenta cresterii nivelului minim al salariului brut) la care se adauga contributiile sociale datorate de societate, respectiv 45 lei, astfel:
Contributia la pensii (CAS unitate): + 31 lei (creste de la 198 lei la 229 lei);
Contributia la sanatate (CASS unitate): + 10 lei (creste de la 65 lei la 75 lei);
Contributia la somaj (Somaj unitate): + 1 leu (creste de la 6 lei la 7 lei);
Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate – FNUASS: + 1 leu (creste de la 11 lei la 12 lei);
Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (cuprinsa intre 0,15% si 0,85%): + 1 leu (creste de la 11 lei la 12 lei);
Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale: + 1 leu (creste de la 43lei la 4 lei);

Astfel, pentru fiecare salariat incadrat cu salariul minim brut pe tara, angajatorii vor inregistra costuri suplimentare de 245 lei.



Google analytics