Home > Uncategorized > Un nou formular ANAF – Formularul 099

Un nou formular ANAF – Formularul 099

November 3rd, 2013



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





ANAF a publicat in 30 Octombrie 2013 Ordinul 3330 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (91) lit. b)-d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Ordinul aproba:
– Cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (91) lit. b)-d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (099) – Formularul 099;
– Decizia privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 153 alin. (91) lit. b)-d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
– Decizie privind respingerea cererii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 153 alin. (91) lit. b)-d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

In fond se are in vedere inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA intrucat:
– asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au avut inscrise in cazierul fiscal fapte prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
– persoana impozabila care are perioada fiscala luna calendaristica nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive, si, respectiv, in situatia in care persoana impozabila care are perioada fiscala trimestrul calendaristic nu a depus niciun decont de taxa pentru doua trimestre calendaristice consecutive;
– a intervenit termenul de depunere a celui de-al saselea decont de taxa, pentru persoanele care au perioada fiscala luna calendaristica, si, respectiv, in situatia in care a intervenit termenul de depunere a celui de-al doilea decont de taxa, pentru persoanele impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, respectiv pentru doua trimestre calendaristice nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in cursul acestor perioade de raportare.
– nu au evidentiat, in deconturile de taxa depuse, nicio operatiune realizata, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal.

Persoanele impozabile, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (91) lit. b)-d) din Codul fiscal, depun la organul fiscal competent formularul 099 “Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (91) lit. b)-d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”, (Vezi model formular)

Instructiuni de completare:

Formularul (099) “Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art.153 alin.(91) lit.b) – d) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”
se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA in conformitate cu dispozitiile art.153 alin.(9) lit.c) – e) si care solicita inregistrarea in scopuri de
TVA potrivit prevederilor art.153 alin.(91) lit.b) – d) din Codul fiscal.
Cererea se depune de catre reprezentantul legal al persoanei impozabile pentru care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA sau alta persoana imputernicita, potrivit legii, la registratura organului fiscal competent ori prin posta cu confirmare de primire.
Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
A. DATE DE IDENTIFICARE A PERSOANEI IMPOZABILE:
Randul 1. Denumire/Nume, prenume
Se completeaza cu denumirea/numele, prenumele persoanei impozabile pentru care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Randul 2. Domiciliul fiscal
Se completeaza cu domiciul fiscal al persoanei impozabile stabilit potrivit legii.
B.REPREZENTARE PRIN IMPUTERNICIT:
Se marcheaza cu “X” in situatia in care cererea este completata de catre imputernicitul desemnat potrivit Codului de procedura fiscala si se inscriu numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in forma autentica si in conditiile prevazute de lege, la organul fiscal.
Date de identificare a imputernicitului – se completeaza cu datele privind numele si prenumele sau denumirea imputernicitului, adresa acestuia si codul de identificare fiscala.
C. PRIN PREZENTA, SOLICIT INREGISTRAREA IN SCOPURI DE TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
Randul 1 se marcheaza cu “X” de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, intrucat asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au avut inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte prevazute la art.2 alin.(2) lit.a) din Ordonanta Guvernului nr.75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care solicita inregistrarea in scopuri deTVA, datorita incetarii situatiei care a condus la anularea inregistrarii in scopuri de TVA. in cazul societatilor reglementate de Legea nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica numai pentru asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic care au inscrise astfel de fapte/situatii.
Randul 2 se marcheaza cu “X” de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, intrucat nu au depus niciun decont de TVA si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Randul 3 se marcheaza cu “X” de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, intrucat nu au evidentiat, in deconturile de TVA depuse, nicio operatiune realizata si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Randul 4. Se inscrie cifra de afaceri pe care estimeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Cifra de afaceri se calculeaza potrivit dispozitiilor art. 1561 din Codul fiscal.
Randul 4. Perioada fiscala
Se marcheaza cu “X” perioada fiscala care urmeaza a fi utilizata pentru taxa pe valoarea adaugata, in conditiile prevazute de art.1561 din Codul fiscal.

Sursa: Ordin Nr. 3330 din 17-Octombrie-2013 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (91) lit. b)-d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare



Google analytics