Viitorul impozit pe camera de hotel s-ar putea situa intre 15 si 200 EUR
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Impozitul pe camera de hotel preconizat a se aplica in viitoarul foarte apripiat ar putea fi cuprins intre 42 si 200 euro pe an pentru structurile din Bucuresti, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral si 19-82 euro pentru statiunile montane, reiese din formulele de calcul transmise de Ministerul Economiei catre Ministerul Finantelor, potrivit Mediafax
Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat in urma discutiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentantii patronatelor din turism. Acestea includ o valoare de baza a impozitului, respectiv:
– 50 de euro pe camera pe an pentru hotelurile de 1-2 stele;
– 75 de euro pentru trei stele;
– 125 de euro pentru patru stele;
– 200 de euro in cazul unitatilor de cinci stele.
Impozitul final se calculeaza inmultind trei indicatori: valoarea de baza, coeficientii de sezonalitate si cei de zona.
Care este, asupra hotelierilor, efectul introducerii impozitului pe camera de hotel?
“Daca se aplica formula agreata de FPTR, presiunea fiscala a contribuabililor de buna credinta, care au platit si pana acum taxe si impozite, va scadea cu pana la 60%. Cei care nu au platit si nu platesc impozite vor simti, in schimb, o povara fiscala. Daca propunerile FPTR nu vor fi agreate, vom lupta pentru introducerea lor, pentru ca nu vom fi niciodata de acord ca noua modalitate de impozitare sa duca la cresterea contributiilor fiscale pe care le platesc contribuabilii corecti”, a declarat pentru Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Cum influenteaza impozitul pe camera de hotel actualul impozit pe profit / veniturile microintreprinderilor?
Noua modalitate de impozitare nu va fi una suplimentara si firmele care plateau corect pana in prezent vor achita mai putin, iar cele care nu plateau deloc vor fi taxate, potrivit Ministerului Economiei. In prezent, hotelurile si pensiunile care au cifra de afaceri sub 65.000 de euro platesc un impozit de 3% pe cifra de afaceri. Daca depasesc acest volum, nu mai sunt impozitate pe cifra de afaceri, ci cu 16% pe profit.
In Romania sunt inregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).
Sursa: www.hotnews.ro