Inregistrarea in contabilitate si tratamentul fiscal al ajustarilor pentru depreciere
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Atunci cand se constata pierderi de valoare pentru imobilizari trebuie inregistrate ajustari pentru depreciere, astfel incat acestea sa fie evaluate la cea mai mica valoare atribuita acestora la data bilantului.
Imobilizarile trebuie sa faca obiectul ajustarilor de valoare, indiferent daca duratele lor de utilizare economica sunt limitate sau nu, astfel incat acestea sa fie evaluate la cea mai mica valoare atribuibila acestora la data bilantului, daca se estimeaza ca reducerea valorii acestora este permanenta.
Ajustarile pentru depreciere trebuie inregistrate in contul de profit si pierdere si prezentate distinct in notele explicative, daca acestea nu au fost prezentate separat in contul de profit si pierdere.
In situatia in care societatea adopta o politica de evaluare bazata pe valori juste obtinute prin reevaluare, o descrestere a valorii contabile nete la data reevaluarii se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata un surplus din reevaluare referitor la acel activ sau ca o scadere a rezervei din reevaluare cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
Ajustarile de valoare pot fi: ajustari permanente (in cazul deprecierilor ireversibile), amortizari, si/sau ajustarile provizorii (deprecieri reversibile), ajustari pentru depreciere.
6811Cheltuieli de exploatare privind amortizarile, provizioanele si ajustarile pentru depreciere | = | 281Amortizari privind imobilizarile corporale |
Inregistrarea ajustarii pentru pierderea de valoare
6813Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor | = | 2913Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale |
Prevederi de natura fiscala
* Cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, sunt cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil atat in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora, cat si in cazul in care ajustarea de valoare se inregistreaza ca urmare a constatarii unei valori de inventar mai mica decat valoarea contabila neta.
* Cheltuielile cu ajustarile de valoare inregistrate ca amortizari suplimentare in urma constatarii unei deprecieri ireversibile reprezinta amortizare contabila, nedeductibila la calculul profitului impozabil.
Regulile privind amortizarea fiscala se aplica in continuare imobilizarii respective.
* La reluarea pierderilor din depreciere pe venituri, veniturile respective reprezinta venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil reprezentand venituri din anularea unor cheltuieli pentru care nu s-a acordat deducere.