Codul muncii ar putea fi modificat
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Intr-un comunicat publicat recent pe pagina Ministerului Muncii, familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (vezi aici) se propune modificarea prin Ordonanta de urgenta a Codului muncii, urmare a emiterii, in 2015, de catre Curtea Constitutionala, a doua decizii care au declarat neconstitutionale doua articole din Codul muncii.
Potrivit Constitutiei Romaniei, dispozitiile din legile in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Guvernul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. In aceste conditii, Guvernul doreste sa modifice aceste doua prevederi.
Asadar, in cursul anului 2015 Curtea Constitutionala a adoptat doua decizii de neconstitutionalitate care privesc dispozitii ale Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicata, cu modificarile și completarile ulterioare.
Prin Decizia nr. 279/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 431 din 17 iunie 2015, a fost constatata neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) teza intai, respectiv s-a constatat ca suspendarea contractului individual de munca, ca efect al formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului, nu intruneste conditia caracterului proportional, masura fiind excesiva in raport cu obiectivul ce trebuie atins.
In Monitorul Oficial nr. 950 din 22 decembrie 2015 a fost publicata Decizia nr. 814/2015 prin care a fost constatata neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. g), respectiv s-a constatat ca prin aceste dispozitii se interzice concedierea persoanelor care ocupa functii eligibile intr-un organism sindical pentru situatii care nu au legatura cu activitatea sindicala, ceea ce contravine dispozitiilor art. 16 privind egalitatea in fata legii, ale art. 44 privind dreptul de proprietate privata si ale art. 45 privind activitatea economica din Constitutia Romaniei, republicata.
Iata mai jos dispozitiile legale actuale si dispozitiile legale care ar urma sa le inlocuiasca.
Codul muncii actual | Codul muncii dupa modificari |
Art. 52 alin. (1) lit. b) | |
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti; | ,b) in cazul in care salariatul a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;, |
Art. 60 alin. (1) lit. g) | |
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
In prezent, litera este suspendata prin Decizie 814/2015 la 22/12/2015 pana la 05/02/2016 |
g) pe toata durata exercitarii mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive care nu tinde persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate; |