Achizitia de bunuri si servicii pentru asociatii unei microintreprinderi
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Intrebare: In cazul in care se cumpara produse pentru uz personal de catre patron care este monografia contabila? Firma este microintreprindere.
Raspuns:
Inregistrarea unor cheltuieli care nu pot fi atribuite societatii in contabilitatea societatii, chiar si pe cheltuieli nedeductibile fiscal poate fi considerata avantaj in natura (daca respectiva persoana este salariat al societatii si impozitat ca prima) sau dividend (daca respectiva persoana este actionar sau asociat al societatii).
De aceea nu recomand inregistrarea in contabilitatea societatii decat a cheltuielilor facute pentru obtinerea de venituri impozabile.
Potrivit prevederilor art. 7 pct. 12 din Codul Fiscal
se considera dividend suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia.
Ca urmare la achizitionarea unui bun sau serviciu valoarea acestuia trebuie trecuta integral in contul 457 “Dividende de plata” (inregistrarea TVA aferenta tranzactiei se va face initial in contul 4426 “TVA deductibila” numai in cazul achizitiilor de bunuri si servicii in baza facturii fiscale si numai pentru a raporta corect achizitiile de la furnizori atat in Decontul de TVA cat si in Declaratia D394):
% = 401 Furnizori
457 Dividende de plata
4426 TVA deductibila
Din punctul de vedere al TVA, distribuirea catre un asociat a unui bun din activele unei firme reprezinta livrare de bunuri efectuata cu plata si se colecteaza TVA numai daca pentru achizitia bunului respectiv s-a exercitat dreptul de deducere pentru bunul respectiv. Acest aspect este reglementat prin art. 128 alin. (5).
De asemenea, daca s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferente unui bun achizitionat, utilizarea bunului se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri asa cum se reglementeaza prin art. 128 alin. (4) lit. b): “preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse
de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial”.
In situatia in care pentru bunul respectiv s-a dedus TVA la momentul achizitiei, dar pe parcursul utilizarii se constata faptul ca este utilizat in scop personal, valoarea bunului va fi transferata in contul 457 “Dividende de plata” si trebuie colectata TVA aferenta acestei valori deoarece exercitarea dreptului de deducere s-a efectuat pentru o operatiune care nu este taxabila.
Regularizarea taxei deduse initial se efectueaza prin formula contabila:
457 Dividende de plata = 4427 TVA colectata
O astfel de operatiune se considera livrare catre sine pentru care se emite autofactura la data preluarii bunului, dar nu mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc operatiunea. Pentru livrarea catre sine se emite autofactura, document reglementat prin art. 155 alin. (7) din Codul fiscal. Acest document nu se declara in Declaratia D394.
Daca la data efectuarii cheltuielilor nu sunt dividende de plata, exista si varianta inregistrarii tranzactiilor prin intermediul contului 461 “Debitori diversi” cu conditia decontarii de catre actionar a sumei achitate de societate in perioada imediat urmatoare:
% = 401 Furnizori
461 “Debitori diversi”
4426 TVA deductibila
si regularizarea taxei deduse initial se efectueaza prin formula contabila:
461 “Debitori diversi” = 4427 TVA colectata
In cazul in care sumele platite in favoarea asociatilor nu sunt decontate in cel mai scurt timp ele pot fi considerate dividend ridicat in avans (potrivit prevederilor art. 67 din Legea nr. 31/1990 republicata si art. 19 din Legea nr. 82/1991) si sanctionate, conform prevederilor art. 272^1 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 republicata, cu inchisoare 2 la 8 ani.
Autor: Marian Matei