Home > Uncategorized > Amortizare fiscala limitata la 1.500 lei / luna? Ce solutie avem?

Amortizare fiscala limitata la 1.500 lei / luna? Ce solutie avem?




Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Va reamintim ca, potrivit recentelor modificari ale Codului fiscal, valoarea amortizarii fisale pentru mijloacele de transport, este limitata la 1.500 lei / luna.

Astfel, potrivit prevederilor OG 8/2013, incepand cu luna februarie, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna.

Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.”

Ordonanta mai precizeaza ca pentru aceste mijloace de transport nu se apoate opta pentru amortizatea calculata in functie de numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice.

O solutie pentru a nu pierde deductibilitatea cheltuielii cu amortizare ar exista …

O sa incercam sa facem un calcul comparativ, avand in vedere doua masini identice, amortizare partial, dar cu durate de utilizare diferite:

Elemente Amortizare in 4 ani Amortizare in 6 ani
Valoare de intrare (fara TVA) 100.000 lei 100.000 lei
Amortizarea lunara 2083 lei / luna 1.389 lei / luna
Numar luni amortizare calculata 12 luni 12 luni
Amortizarea calculata 25.000 lei 16.667 lei
Amortizarea ramasa 75.000 lei 83.333 lei
Amortizarea fiscala 1.500 lei / luna 1.389 lei / luna
Amortizarea nedeductibila 583 lei / luna 0 lei / luna
Perioada ramasa de amortizat 36 luni 60 luni
Total cheltuiala nedeductibila 20.988 lei 0 lei
Impact asupra impozitului pe profit 3.358 lei 0 lei

In primul caz, constatam ca societatea plateste, cumulat pentru cei trei ani ramasi de amortizat, un impozit de 3.358 lei.

Pentru ca in majoritatea cazurilor, la determinarea perioadei de amortizare se au in vedere aspecte de ordin fiscal (durata cea mai mica, astfel incat rata de amortizare lunara sa fie cat mai mare, astfel incat impozitul pe profit sa fie cat mai mic), Amortizarea pe 6 ani pare in acest caz mult mai avantajoasa.

Motiv pentru care, putem avea in vedere ca, pentru mijloacele fixe aflate deja in exploatare si pentru care deja s-a inceptul calcului amortizarii, o schimbare a duratei de viata ramase este foarte posibila. Acesta schimbare nu ar fi o modificare de politici contabile (care nu se face decat in mod exceptional) ci o schimbare de estimare contabila (care se poate face cu ocazia efectuarii inventarierii).

Asadar, solutia o reprezinta schimbarea duratei de viata utile.



Google analytics