Home > Uncategorized > Restrictii privind repartizarea profitului

Restrictii privind repartizarea profitului




Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





La art 69. din Legea societatilor comerciale 31/1990 este se regaseste o restrictie in ceea ce priveste posibilitatea repartizarii profitului. Astfel, daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.

Daca consiliul de administratie, respectiv directoratul constata ca in urma unor pierderi, stabilite prin situatii financiare anuale, activul net, determinat ca diferenta intre totalul activelor si datoriile societatii, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, vor convoca adunarea generala extraordinara, pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata (art. 15324 din Legea nr. 31/1990).

Daca adunarea nu hotareste dizolvarea societatii, atunci societatea este obligata, ca cel tarziu pana la inchiderea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile, sa procedeze la reducerea capitalului social – cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social.

Atentie! In situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nici o distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu suma cheltuielilor neamortizate (pct. 76, alin. (2) din OMFP nr. 3055/2009).



Google analytics