Au fost aprobate normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal

January 4th, 2016


Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal (Legea nr. 227/2015), care vin sa clarifice si sa detalieze modul de aplicare a legislatiei fiscale ce va intra in vigoare incepand cu 2016.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

Normele metodologice sunt corelate cu structura noului Cod fiscal, cele zece titluri fiind structurate in sectiuni/subsectiuni care fac trimitere la articolele din lege, fara a modifica in vreun fel regulile stabilite de acesta prin Legea 227/2015.

De asemenea, normele metodologice contin exemple concrete, tocmai pentru a asigura aplicarea coerenta si mai simpla a noului Cod fiscal, aplicabil incepand cu anul 2016.

Elaborarea Normelor metodologice de aplicarea a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal are in vedere atingerea anumitor obiective ale politicii fiscale, care vizeaza, in principal, facilitarea aplicarii legislatiei fiscale din perspectiva contribuabililor, administrarea coerenta a sistemului de impozite si taxe si reducerea costurilor de conformare a contribuabililor.

Hotararea nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial, astfel incat nu se aplica momentan.

Proiectul hotararii pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare – publicat in data de 18.12.2015, poate fi consultat, pe titluri, pe site-ul ANAF, astfel:
TITLUL I – Dispozitii generale
TITLUL II – Impozitul pe profit
TITLUL III – Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
Titlul IV – Impozitul pe venit
TITLUL V – Contributii sociale obligatorii
TITLULUI VI – Impozitul pe veniturile nerezidentilor
TITLUL VII – TVA
TITLUL VIII – Accize si alte taxe speciale
TITLUL IX – Impozite si taxe locale
TITLUL X – Impozitul pe constructii
Notă de fundamentareGoogle analytics