Home > Uncategorized > Contract de munca. Documente pentru justificare finantare

Contract de munca. Documente pentru justificare finantare

July 21st, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Intrebare: Sunt un PFA care am fost autorizat pentru “Activitati de spectacole, cultural si recreative” codurile caen de la 9001 la 9004.Am primit o finantare nerambursabila de la Ministerul Culturii pentru un proiect cultural de teatru. Pentru colegii mei in calitate de actori, scenatist, designer, etc renumerarea muncii depuse se va face prin incheierea contractelor de drepturi de autor intre PFA si acestia. In acest proiect,eu am calitatea de regizor si cordonator de spectacol.

Cum se face in acest caz, renumerarea muncii depuse de mine , avind in vedere ca in finantarea primita este prevazuta ca si pozitie distincta la capitolul onorarii suma de 5000 lei pentru regizarea si coordonarea acestui proiect si ce contributii trebuie sa achit la bugetul de stat avand in vedere ca am si calitatea de angajat cu contract de munca la alta societate?

Mentionez ca la terminarea proiectului trebuie sa justific cu documente intreaga suma primita ca finantare (pt. onorarii: contract de cesiune drepturi de autor, stat de plata, dovada efectuarii platii, ordin de plata la buget a impozitelor si contributiilor retinute la sursa).

 

 

Raspuns:

Potrivit prevederilor OuG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

PFA poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.

Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

In calitate de PFA beneficiati de diferenta dintre veniturile inregistrate din vanzarea productiei  si cheltuielile aferente.

In conformitate cu art. 42, lit. r) din Codul fiscal

in categoria veniturilor neimpozabile se cuprind: subventiile primite pentru achizitionarea de bunuri, daca subventiile sunt acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.

Veniturile incasate din fondurile europene nerambursabile sunt asimilate subventiilor si li se aplica acelasi regim de impozitare, prin urmare aceste venituri sunt neimpozabile.

 

Venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel:

 

  • din totalul sumelor incasate, din Registrul-jurnal de incasari si plati,
  • se scad

 

  • cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse,
  • totalul sumelor platite, evidentiate in Registrul-jurnal de incasari si plati, si
  • se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile
  • se aduna totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.

 

Prin urmare, ca PFA consider ca nu puteti sa va remunerati propria munca prin contracte de prestari servicii sau drepturi de proprietate intelectuala. In calitate de PFA va revine venitul net afferent.

 

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 82 din Codul Fiscal.

 

Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii.

 

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala impozitul se retine la sursa.

Platitorii de astfel de venituri au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursa, reprezentand plați anticipate, din veniturile platite.

Cota de impunere este de 10%.

Baza impozabila este reprezentata de venitul brut din care se deduc contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursa.

In acest caz, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala obtinute, persoana care primeste veniturile trebuie sa depuna in anul urmator Declaratia 200 privind veniturile obtinute din Romania, in vederea regularizarii impozitului retinut si platit prin retinere la sursa.

 

In cazul drepturilor de proprietate intelectuala care constituie venituri impozitate prin retinere la sursa, baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Baza lunara de calcul al contribuției de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut in legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate persoanele care obtin drepturi de proprietate intelectuala dar realizeaza si venituri:

 

  • din salarii sau asimilate salariilor,
  • venituri sub forma indemnizatiilor de somaj,
  • venituri din pensii mai mici de 740 lei,
  • venituri obtinute de  intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, venituri din activitati agricole, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si din contractele de agent, venituri din activitatea de expertiza contabila și tehnica, judiciara și extrajudiciara, venitul obținut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, si din asocierile fara personalitate juridica

 

 

Nu datoreaza contributia de asigurari sociale, persoanele care realizeaza venituri din:

 

  • salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente,
  • venituri din pensii
  • venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii,
  • persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.

 

Pentru impozitul retinut si ventuale contributii se depune de catre platitorul de venituri declaratia 112.

Autor: Adrian Benta



Google analytics