Home > Resurse umane > Cum motiveaza MFP impozitarea contractelor cu timp partial la nivelul salariullui minim pe economie

Cum motiveaza MFP impozitarea contractelor cu timp partial la nivelul salariullui minim pe economie

August 1st, 2017


MFP constata necesitatea implementarii unor masuri fiscale care sa asigurare plata de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii. Iata cum motiveaza decizia.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Potrivit MFP – in prezent, baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, o reprezinta suma castigurilor brute din salarii sau asimilate salariilor realizate de persoanele fizice, asupra carora se datoreaza contributiile sociale individuale.

Ca urmare, pentru veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, al caror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiilor sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este venitul realizat, chiar daca acesta este sub nivelul salariului minim.

Din analiza evolutiei numarului contractelor de munca cu timp partial, se constata faptul ca, in perioada 2012-2016, numarul contractelor de munca cu timp partial inregistrate la Inspectia muncii a avut o evolutie ascendenta. La 31 decembrie 2016 numarul lor a ajuns la 1.129.663 contracte cu timp partial, in crestere cu 3,7 % fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar ponderea contractelor cu timp partial in totalul contractelor de munca active s-a majorat de la 15,8% in anul 2012 la 18,1% in anul 2016.

Potrivit datelor statistice publicate de Inspectia muncii, numarul salariatilor activi, era de 5.478.666 la 31 decembrie 2016, in timp ce numarul contractelor cu norma intreaga era de 5.109.504, context in care putem aprecia ca numarul persoanelor care aveau numai un singur contract de munca si acela cu timp partial era de 369.162 persoane.

Numarul asiguratilor cu contract de munca cu norma intreaga din evidenta CNPP la nivelul lunii decembrie 2016, care aveau venit pana sau egal cu salariul de baza minim brut garantat in plata, era de 767.347 persoane (16,5%). Din acestia 282.883 persoane (36,9%) aveau venituri medii brute de 753 lei.

Numarul asiguratilor cu contract de munca cu timp partial din evidenta CNPP la nivelul lunii decembrie 2016, care aveau venit pana sau egal cu salariul de baza minim brut garantat in plata, era de 592.068 persoane (83,2%). Din acestia 587.158 persoane (99,2%) aveau venituri medii brute de 513 lei.

Din corelarea informatiilor mentionate mai sus, rezulta ca:
– exista circa 1,1-1,2 mil. contracte de munca cu timp partial;
– 370 mii salariati activi au un singur contract de munca cu timp partial;
– aproximativ 710 mii asigurati cu contracte de munca cu timp partial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016);
– 70 mii salariati activi au un singur contract de munca cu timp partial;
– circa 282 mii persoane desi aveau contract de munca cu norma intreaga erau inregistrati la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adica la 60,2 % din salariul de baza minim brut de 1.250 lei.

Prin urmare, MFP constata necesitatea implementarii unor masuri fiscale care sa asigurare plata de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru si cei cu plata in acord, in scopul protejarii si acestor categorii de salariati prin prisma drepturilor de pensii si de ocrotire a sanatatii.



Google analytics