Firmele nu vor mai putea fi amendate la prima abatere
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Guvernul pregateste Legea preventiei, care isi propune evitarea sanctionarii companiilor pentru incalcarea unor prevederi legale, existand insa si exceptii.
Mai exact, se au in vedere sanctiunile prevazute de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de munca, Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Care vor fi efectele
Referitor la numarul de abateri, ”contribuabilul va beneficia de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani”, precizeaza Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
In ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor, proiectul prevede ca autoritatile de control nu vor mai putea aplica agentilor economici sanctiuni pentru contraventiile sesizate fara ca, in prealabil, respectivelor firme sa le fie acordata o perioada pentru remedierea problemelor sesizate.
Totodata, agentul constatator va incheia, mai intai, un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta un plan de remediere a problemelor, care sa se deruleze pe o perioada de minim 7 zile lucratoare. Dupa ce expira termenul de conformare, poate fi reluat controlul. In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative.
Situatii in care se nu se aplica Legea preventiei
Proiectul de lege vizeaza si situatii, exceptii pentru care nu se aplica Legea preventiei, respectiv
– exista un pericol pentru constatarea situatiei fiscale;
– exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati;
– se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.
Aplicarea legii
Ministerul Mediului de Afaceri estimeaza ca proiectul Legii preventiei va primi avizele de la alte ministere si va fi adoptat de Executiv pana pe 23 februarie.