Impozite si taxe pentru clauza de neconcurenta
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Clauza de neconcurenta este reglementata de art. 21 din Codul muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, cu modificari ulterioare, conform caruia fie la angajare, fie pe parcursul desfasurarii contractului, angajatorul poate solicita salariatului ca o anumita perioada de timp dupa incheierea relatiilor de munca, salariatul sa nu desfasoare activitati in favoarea unui competitor al angajatorului.
In aceasta clauza la contractul de munca, trebuie sa se precizeze in mod real si obiectiv aria geogafica aplicabila restrictiei, posibilii angajatori concurenti cu actualul contractor, precum si activitatile efective considerate ca fiind in sfera clauzei.
Clauza produce efecte numai daca angajatorul achita o indemnizatie in valoare de minim 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.
Clauza de neconcurenta produce efecte pentru maxim 2 ani de la data incetarii contractului de munca si prin aceasta clauza nu se poate interzice desfasurarea profesiei de baza sau a specializarilor salariatului.
Foarte important: acelasi temei din Codul muncii mai precizeaza ca aceasta cheltuiala este deductibila la angajator si se impoziteaza la nivelul persoanei fizice.
Ce impozite si contributii sunt aplicabile clauzei de neconcurenta?
a) Impozitul pe venitul din salarii in procent de 16%. Chiar daca este impropriu spus, intrucat clauza de neconcurenta se plateste pe perioada de neconcurenta, aceasta suma este supusa impozitului pe venitul din salarii in procent de 16%, conform art. 55 alin. (2) lit. j^2) din Codul fiscal.
b) Asigurari sociale.
Conform norme de aplicare pentru art. 296^16 din Codul fiscal, indemnizatia privind clauza de neconcurenta este scutita de plata urmatoarelor contributii:
– contributia la asigurarile sociale;
– contributia pentru concedii si indemnizatii;
– contributia de asigurari pentru somaj;
– contributia pentru accidente de munca si boli profesionale.
Foarte important: din punctul de vedere al asigurarilor de sanatate, acestea se regasesc in baza de calcul a contributiei, fiind asimilate veniturilor de natura salariala, conform art. 55 alin. (2) lit. j^2) din Codul fiscal si pentru ca nu exista o scutire specifica.
Astfel, consideram ca pentru indemnizatia de neconcurenta se datoreaza atat contributia individuala de sanatate, cat si contributia angajatorului.
De retinut: din punctul de vedere al fondului de garantare a creantelor salariale, legislatia nu dispune, insa aceasta suma este platita sub forma de clauza de neconcurenta si art. 21 din Codul muncii nu o considera ca fiind de natura salariala. Astfel, consideram ca nu se datoreaza la plata contributia la fondul de garantare.
Autor: Adrian Benta