Home > Fiscalitate, Noutati legislative > Impozitul specific aplicabil din 2017 – care sunt activitatile pentru care se aplica

Impozitul specific aplicabil din 2017 – care sunt activitatile pentru care se aplica

January 4th, 2017


Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati care va intra in vigoare de la 01.01.2017. Potrivit acesteia, pentru o serie de activitati nu se va mai aplica impozitul pe profit ci un impozit specific, aplicabil unui numar limitat de activitati.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati care va intra in vigoare de la 01.01.2017. Potrivit acesteia, pentru o serie de activitati nu se va mai aplica ipozitul pe profit ci un impozit specific, aplicabil unui numar limitat de activitati.

Concret, cine datoreaza impozitul specific
Impozitul specific urmeaza a se datora de catre persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN urmatoare:
– 5510 – “Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;
– 5520 – “Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;
– 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”;
– 5590 – “Alte servicii de cazare”;
– 5610 – “Restaurante”;
– 5621 – “Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;
– 5629 – “Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;
– 5630 – “Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Conditiile aplicarii impozitului specific
Sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute anterior;
b) nu se afla in lichidare, potrivit legii.

Anul fiscal este anul calendaristic, neexistand posibilitatea derogarii (asa cum se intampla in cazul contribuabililor care datoreaza impozit pe profit). In cazul in care un contribuabil se infiinteaza sau inceteaza sa mai existe in cursul unui an fiscal, perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.

Modul de calcul al impozitului specific
Formula de calcul si valoarea impozitului specific se va determina in functie de mai multe criterii, respectiv:
– CAEN – ul activitatii desfasurate
– Rangul localitatii
– Suprafata de desfasurare a activitatii
– Sezonalitate
– Numarul de locuri de cazare
– Cum se declara si plateste impozitul specific

Declararea si plata impozitului specific se vor efectua semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului pentru care se datoreaza impozitul.

Cum se comunica aplicarea impozitului specific
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific. In cazul in care, la data de 31 decembrie, inclusiv, firmele nu mai indeplinesc conditiile obligatorii pentru plata impozitului specific, atunci vor comunica organelor fiscale teritoriale iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie, inclusiv, a anului urmator.

Impozitul pe profit din alte activitati
Contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute mai sus, aplica pentru acestea sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Veniturile din alte activitati luate in calcul sunt cele inregistrate pana la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.

Norme metodologice de aplicare
In termen de 90 de zile de la data publicarii acestei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se elaboreaza normele metodologice de aplicare, care se aproba prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri.



Google analytics