Home > Uncategorized > Indemnizatia de neconcurenta

Indemnizatia de neconcurenta

May 5th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Atunci cand angajatorul este interesat ca si dupa incetarea contractului individual de munca salariatul sa nu il concureze, va negocia cu acesta o clauza de neconcurenta.

Astfel, potrivit art. 21 din Codul muncii, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, parțile pot negocia și cuprinde in contract o clauza de neconcurența

prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui terț, o activitate care se afla in concurența cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizații de neconcurența lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurența.

Asadar, clauza de neconcurenta are la baza vointa partilor raportului de munca. Odata intervenit acordul dintre angajator si salariat in sensul introducerii in contractul individual de munca a clauzei de neconcurenta, aceasta devine obligatorie fata de partile raportului de munca, partile avand indatorirea respectarii obligatiilor astfel asumate. Dar, clauza de neconcurenta isi produce efectele in anumite conditii.

Prin urmare, clauza de neconcurența iși produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitațile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizației de neconcurența, perioada pentru care iși produce efectele clauza de neconcurența, terții in favoarea carora se interzice prestarea activitații, precum și aria geografica unde salariatul poate fi in reala competiție cu angajatorul.

 

Clauza de neconcurența iși poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca. Ea nu produce efecte daca incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu excepția cazurilor in care aceasta a intervenit ca urmare a pensionarii, a reintegrarii salariatului care a ocupat anterior acel post, a condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate, a retragerii autorizațiilor sau avizelor necesare practicarii profesiei sau a expirarii termenului pentru care s-a incheiat, in masura in care contractul de munca a fost incheiat pentru o perioada determinata.

De asemenea, clauza de neconcurența nu iși produce efectele in cazul desfacerii contractului de munca din motive independente de persoana salariatului.

Indemnizatia de neconcurenta se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

Din punct de vedere fiscal, indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil pentru angajator si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara , in baza art. 55 alin. (2) lit. j2) din Codul fiscal.

Tototada asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate(angajator si salariat).

 

Platitorul indemnizatiei de neconcurenta (fostul angajatordepune Formularul 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

Indemnizatia de neconcurenta se va raporta in Anexa nr.1.2 a formularului astfel:
– In caseta Asigurat / neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se selecteaza 2 – neasigurat

– In caseta Asigurat in sistemul de asigurari pentru somaj se selecteaza 2 – neasigurat

– In Sectiunea A la Tip asigurat dpdv contract de munca – se va selecta pct. 3 – Alte categorii de persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor, care nu au contract individual de munca sau raport de serviciu – nu este salariat.

– Valoarea indemnizatiei de neconcurenta se va inscrie la Randul 11 – Baza Contributie Individuala SANATATE

 



Google analytics