Home > Uncategorized > Modificare Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal – Impozitul pe profit

Modificare Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal – Impozitul pe profit




Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat Proiectul hotararii pentru modificarea Codului Fiscal. Redam mai jos principalele modificari ale normelor in ceea ce priveste impozitul pe profit.

 

In acest context, au fost adoptate norme metodologice privitoare, in principal, la:

• Corelarea normelor metodologice cu completarile si modificarile aduse prevederilor Codului fiscal prin Ordonanta Guvernului nr.8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, in ceea ce priveste:
– completarea registrului de evidenta fiscala cu informatii fiscale necesare verificarii modului de calcul a impozitului pe profit;
– completarea normelor cu reguli tranzitorii de recuperare a pierderii fiscale inregistrate, in anul 2013, de catre contribuabilii care aplica, succesiv, in cursul acestui an, sistemul de impunere a profitului, respectiv a celui de impunere pe veniturile microintreprinderilor,
– clarificarea modului de declarare si plata a impozitului pe profit in cazul persoanelelor juridice straine care au obtinut venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din
vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, impuse incursul anului prin retinere la sursa.
• Completarea normelor actuale cu precizari necesare inlaturarii dificultatilor de interpretare a reglementarilor actuale, in ceea ce priveste:
– clarificarea regimului fiscal aplicabil situatiilor de retratare a mijloacelor fixe amortizabile,in cazul trecerii de la modelul reevaluarii la modelul bazat pe cost, pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS;
– clarificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor si cheltuielilor rezultate din evaluarea obligatiunilor;
– clarificarea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor rezultate din deprecierea obligatiunilor;
– clarificarea notiunii de „parte de patrimoniu transferata ca intreg” in cadrul unei operatiuni de desprindere efectuata potrivit legii, precum si stabilirea criteriilor de apreciere a caracterului independent al unei activitati economice/ramuri de activitate, in contextul definitiei;
– precizarea sistemului de plata a impozitului pe profit aplicabil contribuabililor implicati in operatiuni de fuziune, divizare, desprinderi de parti de patrimoniu/transferuri de active, care nu sunt obligati sa aplice regulile de ajustare a platilor anticipate datorate in cadrul sistemului anual de impozit pe profit.

 

Descrierea situatiei actuale

1. Normele in vigoare contin prevederi de completare a registrului de evidenta fiscala pentru situatiile in care informatiile cuprinse in declaratia fiscala privind impozitul pe profit sunt obtinute in urma unor prelucrari ale datelor furnizate de evidentele contabile, nestabilind obligatia completarii si a celorlalte informatii furnizate de evidenta contabila, respectiv venituri si cheltuieli asupra carora nu sunt efectuate ajustari fiscale, dar care sunt luate in calcul la stabilirea rezultatului fiscal.
2. Normele metodologice actuale nu cuprind instructiuni de aplicare a art. 193 lit. b) din Codul fiscal, respectiv, pentru situatiile de retratare a mijloacelor fixe amortizabile, in cazul trecerii de la modelul reevaluarii la modelul bazat pe cost, pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS;
3. Normele metodologice actuale nu cuprind precizari referitoare la regimul fiscal aplicabil veniturilor si cheltuielilor rezultate din evaluarea obligatiunilor precum si al cheltuielilor rezultate din deprecierea obligatiunilor.
4. Normele actuale, date in aplicarea art.30 alin.(4) din Codul fiscal, detaliaza modul de declarare si plata a impozitului pe profit trimestrial, datorat de o persoana juridica straina pentru veniturile obtinute din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, impozit retinut, la fiecare tranzactie, de persoana juridica romana sau de sediul permanent al unei persoane juridice straine. Aceste prevederi nu sunt corelate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.8/2013, prevederi care permit persoanei juridice straine sa declare si sa plateasca impozitul anual pe profit, potrivit art.35 din Codul fiscal.
5. In prezent, normele metodologice date in aplicarea prevederilor art.26 alin.(2) din Codul fiscal, nu cuprind clarificari legate de intelesul fiscal al notiunii de „parte de patrimoniu transferata ca intreg, notiune utilizata de art.250 1 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste situatii impun o aplicare unitara in ceea ce priveste recuperarea pierderii fiscale transferate intre contribuabilii implicati care sa asigure eliminarea posibilitatilor de interpretare diferita a acestor reglementari.

 

Schimbari preconizate

1. Completarea normelor metodologice actuale cu precizari legate de informatiile fiscale suplimentare ce trebuie inscrise in registrul de evidenta fiscala, referitoare la veniturile impozabile realizate de un contribuabil, din orice sursa intr-un an fiscal, potrivit art.19 alin.(1)
din Codul fiscal, precum si la cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestora, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, potrivit art.21 din Codul fiscal. Aceste informatii sunt necesare pentru evidentierea si corelarea tuturor informatiilor fiscale si contabile, care stau la baza intocmirii declaratiei privind impozitul pe profit.
2. Completarea normelor metodologice actuale cu precizari referitoare la regimul fiscal aplicabil situatiilor de retratare a mijloacelor fixe amortizabile, in cazul trecerii de la modelulreevaluarii la modelul bazat pe cost, pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS.
3. Completarea normelor metodologice cu precizari referitoare la regimul fiscal aplicabil veniturilor si cheltuielilor rezultate din evaluarea obligatiunilor precum si al cheltuielilor rezultate din deprecierea obligatiunilor, in sensul impozitarii/deducerii acestora la momentul inregistrarii in evidenta contabila.
4. Clarificarea notiunii de „parte de patrimoniu transferata ca intreg” in cadrul unei operatiuni de desprindere efectuata potrivit legii, precum si corelarea cu criteriile de apreciere a caracterului independent al unei activitati economice/ramuri de activitate, cu cele aplicabile acestor operatiuni potrivit normelor metodologice date in aplicarea art.27 si 271 din Codul fiscal. Se clarifica modul de recuperare a pierderii fiscale transferate in cadrul acestor operatiuni, daca nu este identificata o activitate economica/ramura de activitate independenta.
5. Aplicarea, incepand cu 1 februarie 2013, a sistemului obligatoriu de impunere a veniturilor microintreprinderilor pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit care indeplinesc, la 31
decembrie 2012, conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr.8/2013, impune completarea normelor metodologice date in aplicarea prevederilor art.26 din Codul fiscal, cu precizari legate de modul de recuperare a pierderilor fiscale, inregistrate de acesti contribuabili atat in anul 2013, cat si in anii anteriori.
6. Completarea normelor actuale cu precizari legate de declararea si plata impozitului pe profit anual, in cazul persoanelor juridice straine care au obtinut, in cursul anului, venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, in sensul clarificarii faptului ca, pentru calculul impozitului pe profit anual sunt luate in calcul si impozitele platite/retinute, trimestrial, pentru aceste venituri.

 

Sursa: Proiect de HOTARARE pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004 (vezi proiect)



Google analytics