Modificarea constitutiei
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Curtea Constitutionala, aparatoarea legii fundamentale a statului, pare sa nu-si doreasca din Romania un stat de drept, asa cum ar trebui sa fie in realitate.
Doua sunt, dar suficiente, motivele pentru care, afirma analistii, se poate trage aceasta concluzie.
Un pasaj din Constitutia actuală, cel privind prezumarea averii ca fiind licită, ar fi trebuit sa dispara conform proiectului de revizuire. Insa această modificare a fost avizată negativ de Curte, ”deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate”
Potrivit Constitutiei Romaniei, Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Ar fi singura protectie garantata de imunitate daca nu ar exista si punctul 2, potrivit caruia “Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. ”
Ori tocmai acest al doilea punct a fost declarat de curte drept neconstitutional.
Ciudat, nu?