Home > Fiscalitate, Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, Noutati legislative > Noi cote de impunere pentru microintreprinderi?

Noi cote de impunere pentru microintreprinderi?

February 17th, 2015



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Potrivit unui proiect de cod fiscal obtinut de Capital, impozitul pe veniturile microintreprinderilor ar putea suferi modificari. Astfel, proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede cote diferite de impozit pe veniturile firmelor care indeplinesc criteriile de microintreprindere in functie de numarul de salariati.

Impozitul ar putea fi cuprins in intervalul 1% – 3% la acesta din urma putandu-se adauga, trimestrial, suma fixa de 1.530 lei.

Concret,
– datoreaza 1% microintreprinderile cu cel putin 2 salariati;
– datoreaza 3% microintreprinderile care au 1 salariat – in aceasta situatie se afla si microintreprinderile care nu au salariati si care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii inscrise la registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti: dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declaratie pe proprie raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social sau la sediile secundare;
– datoreaza 3% la care se adauga, trimestrial, suma fixa de 1.530 lei microintreprinderile care nu au salariati. In plus, suma fixa de 1.530 lei ar putea fi majorata in functie de evolutia salariului minim brut garantat in plata.

Cotele ar urma sa se modifice din trimestrul imediat urmatoar in cazul in care intervin modificari in ceea ce priveste numarul de salariati.

Reamintim ca o microintreprindere este o persoana juridica care indeplineste cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, urmatoarele conditii:
– realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc;
– realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
– realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
– capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
– nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

In plus, in noua varianta de Cod Fiscal, ar urma sa fie eliminata obligativitatea platii impozitului pe venitul microintreprinderilor, astfel incat sa se poata reveni la plata impozitului pe profit, chiar daca sunt indeplinite conditiile de incadrare in categoria microintreprinderilor.



Google analytics