Home > Contabilitate, Noile reglementari contabile > Noile reglementari contabile 2015 – Transpunerea conturilor

Noile reglementari contabile 2015 – Transpunerea conturilor

February 9th, 2015



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Dragi colegi,

Unii dintre noi au inceput deja, altii abia incep lucrarile de contabilitate pentru luna Ianuarie 2015.

Modificarea reglementarilor contabile, incepand cu 1 Ianuarie 2015, nu reprezinta o simpla modificare a unui act normativ ci o modificare complexa. Astfel, pe langa noile prevederi (vom detalia acest subiect in articole viitoare), modificarea planului de conturi (unele conturi au fost eliminate si nu se mai utilizeaza, unele au fost modificate dar foarte multe conturi noi au fost adaugate) implica si un proces de transpunere a soldurilor din balanta de verificare la 31.12.2014 in noile conturi.

Pentru unii dintre noi ar putea sa lucreze aplicatiile informatice (programele de contabilitate), care sa asigure, odata cu inceputul noului an financiar, transpunerea conturilor din balanta de la 31.12.2014. Daca aplicatia nu face acest lucru, transpunerea trebuie facuta de utilizator, astfel ca va fi necesar sa se cunoasca exact care sunt conturile ale caror solduri trebuie transpunse. Indiferent de situatie insa, acest proces trebuie urmarit cu atentie, pentru a nu fi generate erori. Nimeni nu si-ar dori un start cu stangul, nu-i asa?

Pentru a va veni in ajutor, am pregatit un produs pe care il oferim GRATUIT (Transpunerea conturilor din balanta de verificare la 31.12.2014 in noul plan de conturi general). Produsul se poate vizualiza cu ajutorul unei aplicatii pentru care am dezvoltat-o pentru a asigura, daca este cazul, actualizarea continutului produselor oferite cititorilor (aplicatia permite vizualizarea unui numar nelimitat de produse).

Comenzile pentru produs se plaseaza In link-ul urmator:
Transpunerea conturilor din balanta de verificare la 31.12.2014 in noul plan de conturi general

Mai mult, pentru cateva conturi nu se prevede obligativitatea transpunerii, astfel ca transpunerea nu poate fi automatizata ci este lasata ca o activitate individuala a fiecaruia dintre noi.

Astfel (sunt considerate cateva exemple),
– in cazul costructiilor, noile reglementari contabile prevad o delimitare clara intre proprietatile (terenuri si / sau cladiri) detinute pentru a fi utilizate pentru producerea de bunuri sau servicii sau in scopuri administrative si proprietatile detinute pentru a fi inchiriate sau in scopul cresterii capitalului. La aplicarea pentru prima data a noilor reglementari, societatile stabilesc, pe baza politicilor contabile si a rationamentului profesional, care dintre proprietatile imobiliare detinute indeplinesc conditiile pentru a fi incadrate la investitii imobiliare si care vor fi lasate in categoria constructii.

– in cazul imobilizarilor necorporale in curs de executie, avand in vedere faptul ca in noile reglementari acest cont nu mai exista, sumele existente in sold la 31.12.2014 se transfera fie in contul 203 – Cheltuieli de dezvoltare sau contul 208 – Alte imobilizari necorporale, in functie de stadiul realizarii proiectului si de modul de indeplinire a conditiilor de recunoastere a acestuia ca activ.
Eventualele ajustari pentru deprecierea imobilizarilor necorporale in curs de executie se transfera, de asemenea, fie asupra rezultatului reportat (articol contabil 2933 – Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor necorporale in curs de executie = 1176 – Rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene), fie asupra contului 2903 – Ajustari pentru deprecierea cheltuielilor de dezvoltare sau contului 2908 – Ajustari pentru deprecierea altor imobilizari necorporale.

– in cazul fondului comercial pozitiv, noile reglementari pervad ca ajustarea pentru depreciere nu se mai inregistreaza in conturi de bilant (contul 2907 – Ajustari pentru deprecierea fondului comercial) ci in conturi de rezultat (contul 6817 – Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea fondului comercial). In aceste conditii, ajustarile deja inregistrate vor diminua valoarea fondului comercial (articol contabil 2907 – Ajustari pentru deprecierea fondului comercial = 2071 – Fond comercial pozitiv). Inregistrarea ar urma sa se efectueze la aplicarea pentru prima data a noilor reglementari contabile.



Google analytics