Noul cod fiscal: centrul intereselor vitale
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
In noul cod fiscal s-a definit notiunea de centru al intereselor vitale, definitia nefiind disponibila in vechiul cod fiscal.
Astfel, potrivit art. 7, pct. 6. din noul cod fiscal, centrul intereselor vitale este locul de care relatiile personale si economice ale persoanei fizice sunt mai apropiate. In analiza relatiilor personale se va acorda atentie familiei sotului/sotiei, copilului/copiilor, persoanelor aflate in intretinerea persoanei fizice si care sosesc in Romania impreuna cu aceasta, calitatea de membru intr-o organizatie caritabila, religioasa, participarea la activitati culturale sau de alta natura. In analiza relatiilor economice se va acorda atentie daca persoana este angajat al unui angajator roman, daca este implicata intr-o activitate de afaceri in Romania, daca detine proprietati imobiliare in Romania, conturi la banci in Romania, carduri de credit/debit la banci in Romania;
Centrul intereselor vitale este una din conditiile de stabilire a rezindentei pentru o persoana.
Potrivit aceluiasi articol, pct. 28, persoana fizica rezidenta – orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain;
Impactul acestor notiuni se face simtit in materie de impunere a veniturilor persoanelor fizice, avand in vedere ca persoanele fizice rezidente datoreaza impozit pe venit in Romania, Conform prevederilor Codului Fiscal.