Home > Juridic > ONRC: Comunicat de presa cu privire la inregistrarea si functionarea PFA si II (valabil din 16 Ianuarie)

ONRC: Comunicat de presa cu privire la inregistrarea si functionarea PFA si II (valabil din 16 Ianuarie)

January 12th, 2017


ONRC a emis in data de 9 Ianuarie 2017 un comunicat privind inregistrarea si functionarea PFA si II, metionand prevederi care urmeaza sa se aplice incepand cu 16 Ianuarie 2017.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

ONRC a emis in data de 9 Ianuarie 2017 un comunicat privind inregistrarea si functionarea PFA si II, metionand prevederi care urmeaza sa se aplice incepand cu 16 Ianuarie 2017.

Astfel, potrivit ONRC,

Incepand cu data de 16.01.2017, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, se modifica modul de inregistrare si de functionare a persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF).

Principalele amendamente vizeaza numarul maxim de angajati si numarul activitatilor pe care PFA/II le pot avea in obiectul de activitate, astfel: “PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN”, in timp ce “intreprinderea individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN”.

In ceea ce priveste numarul de angajati, “PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, in calitate de angajator cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii”.

“Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii (…)”.

De asemenea, actul normativ cuprinde un articol nou referitor la studentii care sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a unui PFA sau a unei intreprinderi individuale prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, precum si de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de aceste oficii.

Facem precizarea ca, in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a Legii, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel prevazut mai sus, trebuie sa solicite oficiului registrului comertului competent modificarea in mod corespunzator a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate.

In termen de 60 de zile de la implinirea celor 2 ani, oficiul registrului comertului radiaza din oficiu persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu au operat modificarile impuse de legislatia in vigoare.

Sursa: ONRC.Google analytics