Home > Uncategorized > Profitul impozabil al persoane juridice straine care isi desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente in Romania

Profitul impozabil al persoane juridice straine care isi desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente in Romania

September 28th, 2013



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Incepand cu 1 iulie 2013:
– obligatia de a stabili unul dintre sedii ca SP desemnat pentru indeplinirea obligatiilor privind impozitul pe profitul impozabil obtinut din activitatea desfasurata in Romania.
– Depunerea declaratiei de inregistrare fiscala pt sediile permanente inregistrate fiscal pana la 30 iunie 2013 + lista SP – in perioada 1 – 31 iulie 2013

SP desemnat in Romania calculeaza, declara si plateste obligatiile ce revin privind impozitul pe profit pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate de toate SP care apartin aceleiasi persoane juridice straine.

Profitul impozabil al persoanei juridice straine care isi desfasoara activitatea prin intermediul mai multor SP se determina la nivelul SP desemnat, in urmatoarele conditii:
– numai veniturile ce sunt atribuibile fiecarui SP se transmit spre a fi cumulate de SP desemnat pentru a indeplini obligatiile fiscale;
– numai cheltuielile efectuate in scopul obtinerii veniturilor fiecarui SP se transmit spre a fi cumulate de SP desemnat pentru a indeplini obligatiile fiscale.
– prin utilizarea regulilor preturilor de transfer la stabilirea pretului de piata al unui transfer facut intre persoana juridica straina si sediul sau permanent.

Pierderile fiscale inregistrate pana la 30 iunie 2013 de SP care apartin aceleiasi persoane juridice straine, nerecuperate pana la aceasta data, se transmit SP desemnat si se recupereaza in functie de perioada in care acestea au fost inregistrate, astfel:
– pierderea fiscala inregistrata in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2013 inclusiv este luata in calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 iulie – 31 decembrie 2013 inclusiv, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2013, perioada 1 iulie – 31 decembrie 2013inclusiv nefiind considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi;
– pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013, ramasa nerecuperata la 30 iunie 2013, se recupereaza, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care urmeaza acestei date, pe perioada de recuperare ramasa din perioada initiala de 5 ani, respectiv 7 ani, in ordinea inregistrarii acesteia; anul 2013 este considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 ani, respectiv 7 ani consecutivi.
– SP inchid perioada impozabila potrivit legislatiei in vigoare pana la 30 iunie 2013 inclusiv.
– Calculul, plata si declararea impozitului pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut de fiecare SP in perioada 1 ianuarie 2013 – 30 iunie 2013 se efectueaza pana la 25 iulie 2013 inclusiv.
– Obligatiile fiscale ale SP inregistrate fiscal pana la 30 iunie 2013 si neachitate pana la aceasta data se preiau de contribuabilul nerezident prin SP desemnat.
– In situatia in care sediul fix care indeplineste obligatiile fiscale privind TVA constituie si SP, sediul fix este si SP desemnat pentru indeplinirea obligatiilor care revin in legatura cu impozitul pe profit.

Sursa: Legea 168 / 2013 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale



Google analytics