Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2014
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Prin OMFP 936/2014 din 21/07/2014 a fost aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2014 a operatorilor economici.
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2014 se aplica:
– persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
– societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Incadrarea in criteriul privind cifra de afaceri se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.
Sediile permanente din Romania
Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991. In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente.
Nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2014:
– entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2014,
– entitatile cele care in tot semestrul I al anului 2014 s-au aflat in inactivitate temporara,
– entitatile infiintate in cursul anului 2014,
– persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii,.
Depunerea raportarilor contabile
Raportarile contabile se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Format si continut
Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2014 se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice. Acesta este pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe portalul Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro.
Raportari contabile la 30 iunie 2014 cuprind urmatoarele formulare:
a) situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
b) contul de profit si pierdere (cod 20);
c) date informative (cod 30).
Raportarile contabile la 30 iunie 2014 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora, astfel:
– directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii;
– persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Prin alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata, potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 82/1991.
Raportarile contabile se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Termen de depunere
Raportarile contabile la 30 iunie 2014 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 18 august 2014.
Autor: Irina Dumitrescu