Home > Uncategorized > Tratamentul fiscal al cheltuielilor de sponsorizare

Tratamentul fiscal al cheltuielilor de sponsorizare

June 11th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Potrivit art. 1 din Legea 32/1994 privind sponsorizarea, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.

Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.

Asadar, obiectul sponsorizarii consta fie in bunuri materiale, fie in mijloace financiare.

In cazul sponsorizarii constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.

 

Conform art. 21 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii nu sunt deductubile la determinarea profitului impozabil insa, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita minima precizata mai jos:

1. 3 la mie din cifra de afaceri;

2. 20% din impozitul pe profit datorat.

 

In cazul in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc „cifra de afaceri”, aceasta se determina astfel:

 

a) pentru contribuabilii care aplica reglementarile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, cu exceptia institutiilor de credit – persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit – persoane juridice straine, «cifra de afaceri» cuprinde veniturile din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii din care se scad sumele reprezentand reduceri comerciale acordate si se adauga subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri;

 

b) pentru institutiile de credit – persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit – persoane juridice straine, “cifra de afaceri” cuprinde:

– venituri din dobanzi;

– venituri din dividende;

– venituri din taxe si comisioane;

– castiguri (pierderi) realizate aferente activelor si datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justa prin profit ori pierdere – net;

– castiguri sau pierderi privind activele si datoriile financiare detinute in vederea tranzactionarii – net;

– castiguri sau pierderi privind activele si datoriile financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere – net;

– castiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire – net;

– diferente de curs de schimb [castig (pierdere)] – net;

– castiguri (pierderi) din derecunoasterea activelor, altele decat cele detinute in vederea vanzarii – net;

– alte venituri din exploatare;

 

c) pentru institutiile prevazute la art. 2 lit. a) -d) din Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2011 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, „cifra de afaceri” cuprinde:

(i) venituri din dobanzi si venituri asimilate;

(ii) venituri privind titlurile;

– venituri din actiuni si din alte titluri cu venit variabil;

– venituri din participatii;

– venituri din parti in cadrul societatilor comerciale legate;

(iii) venituri din comisioane;

(iv) profit sau pierdere neta din operatiuni financiare;

(v) alte venituri din exploatare.

 

Incepand cu 01.01.2014, conform modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 102/2013, sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit potrivit acestor prevederi se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

Autor: Irina Dumintrescu



Google analytics