Tratamentul fiscal al remuneratiei administratorului
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Vointa unei societati exprimata de adunarea generala este adusa la indeplinire de persoanele care realizeaza administrarea societatii.
Legea societatilor nr. 31/1990 cuprinde reglementari speciale pentru fiecare tip de societate. Dintre acestea, cele mai frecvent intalnite in practica sunt societatile pe acțiuni si cele cu raspundere limitata.
In cazul societaților pe acțiuni, administratorul nu poate avea calitatea de salariat. Cu el se va incheia un contract de mandat, in temeiul caruia va putea fi indemnizat. Astfel, art. 1371 alin. (3) din Legea societaților nr. 31/1990, prevede:
„Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnați dintre salariații societații, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului“.
Prin urmare, in cazul in care administratorul a fost desemnat dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului de administrator.
In aceasta situatie, vor exista:
1. un contract individual de munca suspendat pe o alta functie decat cea de administrator;
2. un contract de mandat in executare pe perioada mandatului de administrator.
Angajatorul are urmatoarele obligatii:
– sa emita decizia prin care constata suspendarea contractului individual de munca pe durata indeplinirii mandatului de administrator;
– sa inregistreze in registrul general de evidenta a salariatilor suspendarea contractului individual de munca in termen de 20 de zile lucratoare de la acceptarea mandatului de catre administrator.
Intrucat contractul individual de munca incheiat de administrator cu societatea este suspendat de drept pe perioada mandatului, in aplicatia tehnica a registrului general de evidenta a salariatilor se va selecta ca temei al suspendarii art. 50 lit. i) din Codul muncii;
– sa redea administratorului, la incetarea mandatului, functia detinuta in baza contractului individual de munca.
In cazul societatilor comerciale cu raspundere limitata, administratorul isi poate desfasura activitatea:
1. in baza unui contract individual de munca;
2. in baza unui contract de mandat/administrare incheiat cu societatea comerciala.
Interdictia aplicabila in cazul societatilor comerciale pe actiuni cu privire la cumulul dintre calitatea de administrator si calitatea de salariat nu este aplicabila in cazul societatii cu raspundere limitata.
Astfel, art. 197 alin. (4) din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 prevede: „Dispozițiile privitoare la administrarea societaților pe acțiuni nu sunt aplicabile societaților cu raspundere limitata indiferent daca sunt sau nu supuse obligației de auditare“.
In cele ce urmeaza ne vom referi la tratamentul fiscal al remuneratiei administratorului care isi desfasoara activitatea in baza mandatului incredintat de adunarea generala si nu in baza unui contract individual de munca.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, remuneratia administratorului este impozabilain mod similar veniturilor de natura salariala, iar entitatea care le plateste are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16%, aplicabila asupra bazei de calcul determinate in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Contributiile sociale datorate sunt:
– contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat;
– contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
– contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Activitatea administratorului nu poate fi reconsiderata drept activitate dependenta intrucat in baza art. 296 indice 4 alin. (1) lit.e) din Codul fiscal aceasta activitate este o activitate dependenta.
Autor: Irina Dumitrescu