Home > Uncategorized > Tratamentul fiscal pentru asigurarile si serviciile medicale

Tratamentul fiscal pentru asigurarile si serviciile medicale

June 4th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





 

La stabilirea tratamentului fiscal aplicabil, angajatorul va face distinctie intre abonamentul de servicii medicale si primele de asigurare voluntara de sanatate.

 

Astfel, conform art. 340 alin.(1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii,  asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza, in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare, pe cei care sufera un prejudiciu, din fondul alcatuit din primele incasate, precum si din celelalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate de asigurator si fac parte din gama asigurarilor facultative conform Legii nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cadrul asigurarilor voluntare de sanatate se stabilesc raporturi juridice intre asigurat si asigurator in baza contractului de asigurare precum si intre asigurator si furnizorul de servicii medicale in baza contractului de servicii medicale.

Servicii medicale furnizate sub forma de abonament reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 339 lit. i) din Legea 95/2006, servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Asadar, spre deosebire de asigurarile voluntare de sanatate serviciile medicale sub forma abonamentului sunt achizitionate in mod direct de la furnizori si nu prin intermediul asiguratorilor.

 

In ceea ce priveste tratamentul fiscal al primelor  de asigurare de sanatate,  potrivit art. 21 alin. (3) lit. k) din Codul fiscal, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate sunt deductibile limitat la deductibilitatea profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

 

Conform pct. 70 din Titlul III al Normelor metodologice deaplicare a Codului fiscal, constituie avantaj contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie.

In cazul beneficiarilor care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare.

 

In ceea ce priveste contributiile sociale, Codul fiscal stabileste ca primele aferente asigurarilor voluntare de sanatate, suportate de angajator pentru salariatii proprii, in limitele de deductibilitate prevazute de lege, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

In consecinta, primele de asigurare voluntara de sanatate nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale in limita echivalentului in lei a 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant si sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

 

In ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil abonamentelor de servicii medicale, mentionam ca  potrivit  art. 296 indice 15  lit. e) din Codul fiscal nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protectie a muncii, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare.

Astfel, contravaloarea serviciilor de medicina muncii suportata de angajator potrivit legislatiei in vigoare nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

Pentru contravaloarea serviciilor medicale suportate de angajator altele decat cele de medicina muncii nu exista exceptii de la plata contributiilor sociale.

Autor: Irina Dumitrescu

 

 



Google analytics