Home > Fiscalitate, Impozite si taxe locale, Noul Cod Fiscal > Vesti bune pentru proprietarii (persoane fizice) de cladiri in care functioneaza firme sau PFA

Vesti bune pentru proprietarii (persoane fizice) de cladiri in care functioneaza firme sau PFA

February 18th, 2016


Un aspect asupra caruia inca mai planeaza suspiciune ar urma sa fie rezolvat in perioada urmatoare prin modificarile pe care normele metodologice de aplicare a noului cod fiscal ar urma sa le suporte in perioada imediat urmatoare (vezi aici proiect de HG pentru modificarea HG 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a noului Cod Fiscal).

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Un aspect asupra caruia inca mai planeaza suspiciune ar urma sa fie rezolvat in perioada urmatoare prin modificarile pe care normele metodologice de aplicare a noului cod fiscal ar urma sa le suporte in perioada imediat urmatoare (vezi aici proiect de HG pentru modificarea HG 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a noului Cod Fiscal).

Concret, este vorba despre impozitul pe care persoanele fizice proprietare ale unor apartamente in care au sediile si functioneaza firme, PFA ar urma sa-l plateasca.

Incepand cu acest an, impunerea cladirilor se face nu in functie de calitatea proprietarului (persoana fizica sau persioana juridica) ci in functie de destinatia proprietatii, identificandu-se astfel:
– cladire rezidentiala – constructie alcatuita din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii;
– cladire nerezidentiala – orice cladire care nu este rezidentiala;
– cladire cu destinatie mixta – cladire folosita atat in scop rezidential, cat si nerezidential;

Ce spune Codul fiscal cu privire la impunere:
Art. 459. Calculul impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice
(1) In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, conform art. 458.
(2) In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457.
(3) Daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, se aplica urmatoarele reguli:
a) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457;
b) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 458.

Atentie! Prevederile alin (3) lit b) se aplica doar in cazul in care suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct. In cazul in care in contractul de inchiriere / comodat se mentioneaza suprafata atribuita activitatii comerciale, impozitul se calculeaza potrivit alin (1).

Ce spun normele (in versiunea de proiect, care inca nu este in vigoare):
6. Punctul 44 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„44. In cazul unei cladiri cu destinatie mixta, aflata in proprietatea persoanelor fizice, la adresa careia este inregistrat un domiciliu fiscal, unde se desfasoara o activitate economica, atunci cand suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential rezulta din documentatia cadastrala, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafetei folosite in scop nerezidential, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal.”

7. Dupa punctul 46, se introduce un nou punct, pct. 461 cu urmatorul cuprins:
„461. (1) In aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 457. In acest caz, proprietarul va depune declaratia prevazuta la art. 495 lit. a) din Codul fiscal, conform modelului aprobat prin Ordin comun al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 4087/2069/2015, in care va completa informatiile de la sectiunea IV si nu va completa informatiile de la Sectiunea V – VII, insotita de declaratia pe proprie raspundere a proprietarului sau a persoanei imputernicite, dupa caz, prin care se atesta faptul ca „nici una din cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica ”.
(2) Prin sintagma ”cheltuieli cu utilitatile ” se intelege: cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare.”



Google analytics