26 mai 2014 – termenul pentru plata primei rate in contul impozitului pe constructii
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Incepand cu 01 ianuarie 2014 s-a instituit un nou impozit asupra valorii constructiilor, altele decat cladirile pentru care se datoreaza impozit pe cladiri potrivit titlului IX din Codul fiscal.
Sunt obligate la plata impozitului pe constructii urmatoarele persoane:
a) persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.
In cazul operatiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul.
In cadrul operatiunilor de leasing operational, calitatea de contribuabil o are locatorul.
Impozitul se aplica pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.2139/2004, cu modificarile ulterioare.
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare acestor constructii, din care se scade:
a) valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz. Deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar.
b) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
c) valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. “Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole” din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.
In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii soldului debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor cuprinse in baza de impozitare, impozitul pe constructii nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.
Prin HG 421/2014 din 23 mai 2014 au fost aduse clarificari cu privire la modul de determinare a bazei impozabile. La determinarea bazei impozabile nu se iau in considere:
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie evidentiate potrivit reglementarilor contabile aplicabile,
– valoarea aferenta unor constructii aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, inregistrate in conturi corespunzatoare constructiilor, potrivit legii.
– constructiile inregistrate in conturi in afara bilantului, conform reglementarilor contabile aplicabile
Persoanele care au obligatia platii impozitului pe constructii au obligatia completarii vectorului fiscal cu aceasta obligatie de declarare.
Impozitul pe constructii se declara pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul prin Formularul 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat si se plateste in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv.
Contribuabilii nou-infiintati datoreaza impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator.
Autor: Irina Dumitrescu