Home > Fiscalitate, Noutati legislative, Taxa pe valoarea adaugata > ANAF a actualizat formularul D394

ANAF a actualizat formularul D394

November 3rd, 2016


ANAF a publicat astazi pe site un nou formular D394. Anterior, formularul a fost modificat si ieri, 2 Noiembrie, dar si in data de 27 Octombrie, dupa ce ramasese nemodificat timp de 2 aproape doua luni.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

ANAF a publicat astazi pe site un nou formular D394. Anterior, formularul a fost modificat si ieri, 2 Noiembrie, dar si in data de 27 Octombrie, dupa ce ramasese nemodificat timp de 2 aproape doua luni.

Modificarile vin in contextul in care, pentru perioada care incepe la 1 Octombrie societatile inregistrate in scopuri de TVA vor trebui sa completeze formularul cu toate informatiile solicitate initial.

Vezi aici tot ce trebuie sa sti despre noul formular D394 – descarca gratuit Ghidul practic pentru intelegerea si intocmirea Noului formular D394.

Recentele modificari au vizat corectii ale functiei de generare a fisierului .xml (ultimele doua modificari) dar, mai important, prin modificarea din 27 Octombrie s-a adaugat un nou tip de document pentru tip operatiuni = N si tip partener = 2.

Astfel, anterior, pentru tip partener = 2 (Persoane neinregistrate in scopuri de TVA) erau prevazute 4 tipuri de documente care puteau sta la baza achizitiilor efectuate, respectiv:
– facturi;
– borderouri de achizitie;
– file carnete de comercializare;
– contracte,
prin modificarea din 27 Octombrie s-a adaugat si posibilitatea de a opta pentru “alte documente”, in conditiile in care niciunul dintre cele 4 enumerate anterior nu erau documente care sa stea la baza operatiunii astfel efectuata si care trebuia declarata.

Reamintim ca pentru luna Octombrie (este vorba despre societatile inregistrate in scopuri de TVA pentru care perioada de declarare este luna calendaristica) formularul se va completa integral. Pentru perioada Iunie – Septembrie in formular s-au declarat numai operatiunile realizate cu parteneri inregistrati in scopuri de TVA in RomaniaGoogle analytics