Home > Articole, Impozite si taxe locale > Cum platim impozitul pe cladire (persoane fizice) – Ghid ilustrativ 2016 (ANAF)

Cum platim impozitul pe cladire (persoane fizice) – Ghid ilustrativ 2016 (ANAF)

March 26th, 2016


ANAF a elaborat un ghid ilustrativ care cuprinde informatii cu privire la plata impozitului pentru cladirile detinute de persoanele fizice. Redam mai jos o parte din continutul acestuia.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

ANAF a elaborat un ghid ilustrativ care cuprinde informatii cu privire la plata impozitului pentru cladirile detinute de persoanele fizice. Redam mai jos o parte din continutul acestuia.

Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice

Impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii, stabilita prin hotarare a consiliului local sau prin hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. NU se depun declaratii.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice

1. Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizi ce, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.
Din punct de vedere fiscal, se considera ca fiind activitati din domeniul agricol numai cele corespunzatoare grupelor 011 – 016 din Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN.

2. Pentru cladirile nerezidentiale utilizate integral pentru desfaşurarea unor activitati economice, altele decat cele din domeniul agricol impozitele se platesc astfel:

Daca este o cladire noua, construita in ultimii 5 ani – impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 – 1,3% asupra valorii finale a lucrarilor de constructii.

Daca este o cladire reevaluata de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani – impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 – 1,3% asupra valorii rezultata din raportul de evaluare depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta. In vederea stabilirii impozitului pe cladiri, rapoartele de evaluare se depun in copie, la organul fiscal local, ca anexa la declaratia contribuabilului, pana la primul termen de plata din anul de referinta.

Daca este o cladire achizitionata in ultimii 5 ani, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 – 1,3% asupra valorii care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate.

Daca este o cladire mai veche de 5 ani sau achizitionata cu peste 5 ani de zile in urma, pentru care nu exista raport de reevaluare depus, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate in cazul in care cladirea ar fi rezidentiala.

Ghidul poate fi vizualizat AICI.Google analytics