Home > Articole, Calendar fiscal, Codul fiscal, Fiscalitate, Impozit pe venit > Dividende distribuite in 2016 si neridicate pana la sfarsitul anului. Iata ce obligatii trebuie indeplinite

Dividende distribuite in 2016 si neridicate pana la sfarsitul anului. Iata ce obligatii trebuie indeplinite

January 13th, 2017


Societatile care au distribuit dividende in anul 2016 care insa nu au fost achitate asociatilor / actionarilor pana la sfarsitul anului au de indeplinit obligatii fiscale pana la data de 25 Ianuarie 2017.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Societatile care au distribuit dividende in anul 2016 care insa nu au fost achitate asociatilor / actionarilor pana la sfarsitul anului au de indeplinit obligatii fiscale pana la data de 25 Ianuarie 2017.

Nu de putine ori exista situatii in care societatile distribuie dividende asociatilor / actionarilor, fara ca acestea sa poata fi achitate in cursul anului in care au fost distribuite.

Desi, in mod normal, impozitul pe dividende se datoreaza in luna in care acestea au fost efectiv platite asociatilor (de declara si achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost efectuate platile), Codul Fiscal prevede si o exceptie, respectiv situatia in care dividendele distribuite nu au fost achitate asociatilor / actionarilor pana la sfarsitul anului.

Astfel, pana la data de 25 Ianuarie 2017 trebuie declarat si achitat impozit pe dividende, astfel:

1. Pentru dividendele distribuite catre persoane juridice
Declararea si plata impozitului pe dividende se va face pentru suma reprezentand dividendele distribuite in anul 2016 si care nu au fost achitate pana la data de 31.12..2016.
Potrivit Codului fiscal, Art. 43, alin (3),
(…) in cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarșitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se platește, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.
Exceptie: Obligatiile nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primește dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.

2. Pentru dividendele distribuite catre persoane fizice
Declararea si plata impozitului pe dividende se va face pentru suma reprezentand dividendele distribuite in anul 2016, dar care nu au fost platite actionarilor / asociatilor pana la data de 31.12.2016.

In aceste cazuri, declararea impozitului pe dividende se va face prin depunerea, pana la data de 25 Ianuarie, a declaratiei 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, prin completarea corespunzatoare a rubricii specifice, respectiv:
– Impozit pe dividende distribuite / platite persoanelor juridice
– Impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice

Tot pana la data de 25 Ianuarie se vor achita si sumele astfel declarate.



Google analytics