Home > Fiscalitate, Formulare fiscale, Noutati legislative, Taxa pe valoarea adaugata > Formularul 088, abrogat incepand de astazi

Formularul 088, abrogat incepand de astazi

January 13th, 2017


Formularul 088 ar urma sa fie abrogat chiar astazi, conform unei declaratii de ieri a lui Viorel Stefan, ministrul finantelor, data in cadrul sedintei Guvernului.

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

Formularul 088 ar urma sa fie abrogat chiar astazi, conform unei declaratii de ieri a lui Viorel Stefan, ministrul finantelor, data in cadrul sedintei Guvernului.

Concret, acesta a precizat, facand referire la Formularul 088 ca “suntem in faza de evaluare a impactului acestei masuri. Maine (vineri, 13.01.2017 – n. red.), ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va ajunge la Monitorul Oficial”.

De altfel, discutii despre formularul 088 au avut loc ieri in sedinta de guvern, potrivit unei Informatii e presa privind proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda sedintei Guvernului Romaniei din 12.01.2017 (vezi sursa).

Asteptam publicarea in Monitorul Oficial. Daca va fi pulicata astazi, tot astazi va intra in vigoare, avand in vedere ca ordinele emise de organele administratiei publice centrale de specialitate intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o alta data.

Despre eliminarea formularului 088 ai scris aici.

In prezent, formularul 088 este folosit în prezent pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura afaceri ce implică TVA, este aprobat prin Ordinul ANAF nr. 3.841/2015. Astfel, pentru ca această declarație să fie eliminată, este necesar doar un ordin emis de președintele Fiscului pentru abrogarea Ordinul nr. 3.841/2015 si se se depune de catre:
– societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 316 alin. (1) lit. b) si c) sau alin. (12) din Codul fiscal, odata cu declaratia de mentiuni sau odata cu cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, dupa caz.
– persoanele impozabile, societati, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt inregistrate in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 316 din Codul fiscal, la solicitarea organelor fiscale competente, formulata in temeiul prevederilor art. 58 din Codul de procedura fiscala, in situatia in care prezinta risc fiscal, in urma selectiei efectuate in mod automat, prin intermediul aplicatiei informatice dezvoltate la nivel central, in baza criteriilor stabilite de organul fiscal central desemnat in acest scop.Google analytics