Home > Fiscalitate, Impozit pe venit, Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, Studii de caz, Taxa pe valoarea adaugata > Inregistrarea in contabilitatea a sumelor reprezentand bacsisurile

Inregistrarea in contabilitatea a sumelor reprezentand bacsisurile

May 4th, 2015



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Recent (OUG 8/2015, publicata in M. Of. Partea I nr. 285 din 28 Aprilie 2015) a fost reglementata notiunea de bacsis, existand reguli specifice in ceea ce priveste impozitarea din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, reflectarea in contabilitate a acestuia si impozitarea in cazul distribuirii acestuia catre salariati.

Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici prevazuti la art. 1 alin. (1), precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Operatorii economici la care se face referire sunt operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Urmarim in continuare regulile specifice (din punct de vedere fiscal) privind bacsisurile:

Taxa pe valoarea adaugata aferenta sumelor reprezentand bacsisurile

Potrivit OUG 8/2015, operatorii economici utilizatori stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. In cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

Interpretata, aceasta prevedere conduce la urmatoarele doua concluzii:
– in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, suma astfel incasata nu poate fi asimilata unei livrari de bunuri sau prestari de servicii. Cu alte cuvinte, pentru aceasta suma nu se colecteaza si nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata, suma incasata fiind, in acest caz, neimpozabila din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
Exemplu: SC Restaurant SRL incaseaza, in cursul unei zile, 20.000 lei reprezentand contravaloarea serviciilor de alimentatie oferite clientilor, alaturi de care inregistreaza suma de 2.000 lei reprezentand bacsis (presupus 10%). Se considera, pentru simpleificare, TVA de 24% (de la 1 Iunie pentru alimente TVA va fi de 9%). Prin regulamentul de ordine interioara s-a stabilit ca bacsisul va fi distribuit personalului salariat. In acest caz, inregistrarile in contabilitate vor fi:

Inregistrarea contravalorii meselor servite:

4111

Clienti

= % 24.800 lei
7015

Venituri din vanzarea produselor finite

20.000 lei
4427

TVA colectata

4.800 lei

 

Inregistrarea bacsisului

4111

Clienti

= 7588

Alte venituri din exploatare

2.000 lei

– in cazul in care bacsisul ramane la dispozitia agentilor economici, suma astfel incasata va constitui baza de impozitare pentru taxa pe valoarea adaugata.
Inregistrarea bacsisului se va face astfel:

4111

Clienti

= % 2.000 lei
7588

Alte venituri din exploatare

1.613 lei
4427

TVA colectata

387 lei

 

Impozit pe venit / impozit pe profit

 

Din punctul de vedere al impozitarii veniturilor (impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor), sumele reprezentand bacsisurile se vor impozita astfel:

– in cazul in care societatea este inregistrata ca platitoare de impozit pe profit, daca se decide ca sumele sa ramana la dispozitia societatii, se va datora impozit pe profit in cuantul de 16% din suma incasata (suma neta, dupa eliminarea TVA – in exemplul anterior se va datora impozit pentru suma de 1.613 lei; daca suma va fi distribuita salariatilor, concomitent cu venitul inregistrat de 2.000 lei se va inregistra o cheltuiala de aceeasi valoarea, astfel incat baza impozabila este zero.

– in cazul in care societatea este inregistrata ca platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, suma reprezentand bacsis va fi impozabila (se va aplica procentul de 3%). Numai baza de impozitare va fi diferita, respectiv 1.613 lei in cazul in care suma va ramane la dispozitia societatii sau 2.000 lei in cazul in care suma va fi distribuita salariatilor.

 

Impozit pe venit aferent sumelor acordate salariatilor din bacsis

Impozitul pe venit se calculeaza si se retine la sursa, evident, numai in cazul in care decizia societatii este de a acorda sumele reprezentand bacsis, salariatilor. Codul fiscal inca nu reglementeaza aceasta sursa de venit iar OUG 8/2015 nu face referire la el, insa solutia reiese din precizarile Guvernului.

 

Pornind de la exemplul de mai sus, suma bruta acordata salariatilor este de 2.000 lei, rezultand un impozit de 320 lei (16%).

 

Distribuirea bacsisului acordat salariatilor se va inregistra astfel:

6421

Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor

= 421

Personal – salarii datorate

2.000 lei

 

Retinerea impozitului pe venit:

421

Personal – salarii datorate

= 444

Impzoitul pe venituri de natura salariilor

320 lei

Important: pentru bacsisuri se datoreaza doar impozit pe venit. Nu se retin si nici societatea nu datoreaza contributii sociale.



Google analytics