Modificare cod fiscal – a fost eliminat plafonul de 5 salarii medii brute pentru calculul CAS aferent veniturilor din salarii
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Prin modificarea Codului fiscal (OUG 3 / 2017) s-a prevazut eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute pentru contributia individuala de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor. Astfel, OUG prevede abogarea alin (2) si (3) ale art. 139, care impuneau limitarea in cauza, astfel (prevederi aplicabile inainte de modificare):
Art. 139. Baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor
(2) In situatia in care totalul veniturilor prevazute la alin. (1) este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului.
(3) Castigul salarial mediu brut prevazut la alin. (2) este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Modificarea vizeaza si eliminarea plafonului de 5 salarii mediii brute pentru CAS datorat de angajator, noul text legal prevazand urmatoarele:
Art. 140 Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, prevazute la art. 136 lit c)
Pentru persoanele prevazute la art. 136 lit c), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute prevazute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia individuala.
Inainte de modificare, codul fiscal prevedea la art. 140 ca pentru persoanele prevazute la art. 136 lit. c), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute prevazute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor. Baza de calcul nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor pentru care angajatorul datoreaza contributie diferentiata in functie de conditiile de munca, din luna pentru care se calculeaza aceasta contributie datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, si valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut. In situatia depasirii acestui plafon, in cazul angajatorilor care datoreaza contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat, diferentiata in functie de conditiile de munca, baza de calcul la care se datoreaza aceasta contributie, corespunzatoare fiecarei conditii de munca, se stabileste proportional cu ponderea, in total baza de calcul, a castigurilor salariale brute realizate in fiecare dintre conditiile de munca.
Citeste mai multe despre ultimele modificari ale Codului fiscal
– Modificari in definitia microintreprinderii: creste pragul pentru veniturile realizate
– Modificarea cotelor de impunere pentru microintreprineri
– O noua categorie de contribuabili, scutita de la plata impozitului pe venit
– Modificare la nivelul deducerilor pentru calculul impozitului pe salarii